– Vi hade det redan kämpigt, sen kommer det här också ...
Mehmet Serinkaya som äger krogen Kungens hörna i Katrineholm låter uppgiven. Beskedet från regeringen att alkoholservering förbjuds på krogarna efter klockan 22, med start 20 november, gör att en bransch som redan går på knäna riskerar att tappa ännu mer intäkter.
Mehmet Serinkaya tycker att krogbranschen behandlas som det svarta fåret.
– I matbutiker får man bete sig hur som helst! I kollektivtrafiken är det packat och när jag var i Kistagallerian i Stockholm nyligen var det massor av folk som inte höll avstånd.
Att inte få servera alkohol efter klockan 22 kommer att svida ekonomiskt, menar Mehmet Serinkaya.
– Innan klockan tio kommer ingen. De börjar komma vid elva. Vi kommer inte att ha någon försäljning alls, vi kommer att tappa massor.
Beslutet har tillkommit för att minska risken för smittspridning. Tillsyner har visat att gäster ofta cirkulerar i lokalen när de ätit färdigt, och att kontakterna då ökar mellan olika sällskap.
Mehmet Serinkaya håller med om att alkoholpåverkade gästers omdöme kan svikta.
– Efter tre, fyra öl glömmer de lite. Men vi ser till att folk sitter vid borden, vi spelar lugnare musik och stoppar gäster i dörren när det är för många inne.
Han tror inte att förbudet kommer att ha den effekt som Folkhälsomyndigheten önskar.
– Jag har svårt att förstå att det här är en lösning. Folk kommer att fortsätta träffas, till exempel hemma, där avståndet inte är kontrollerat, som det är hos oss.
Mehmet Serinkaya hoppas på ett statligt stöd till krogbranschen.
– Det hade betytt jättemycket. Vi har aldrig upplevt en sån här kris förut. Om det fortsätter så här i sex månader till kommer varenda krog i Sverige behöva stänga.
I Vingåker driver Younan Margos krogen Joan's tillsammans med sin bror. Han håller med om att det nya beslutet får ytterligare konsekvenser för en redan utsatt bransch.
– Vi har haft det jättetufft. Vi är den enda krogen i Vingåker, det är här alla möts. Men den senaste tiden har det inte varit mycket folk ute, och nu försvinner även den lilla procenten.
Han säger att Joan's skött restriktionerna gällande avstånd.
– Vi har markeringar i golvet, vi har plockat bort hälften av stolarna och borden, vi har handsprit på flera ställen och vi ser till att folk sitter ner. Kontrollanter har varit här flera gånger och de har varit nöjda.