Tvist i domstol: NK bar och kök tvingas till åtgärd

NK bar och kök måste ha två ordningsvakter efter klockan 22 på fredagar och lördagar. Det har förvaltningsrätten bestämt efter att krogens ägare överklagat beslutet.

NK bar och kök måste ha två ordningsvakter efter klockan 22 på fredagar och lördagar.

NK bar och kök måste ha två ordningsvakter efter klockan 22 på fredagar och lördagar.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2024-06-26 20:30

Nyheten i korthet

  • NK Bar och Kök i Katrineholm måste ha två ordningsvakter på plats efter klockan 22 på fredagar och lördagar, enligt ett beslut från Förvaltningsrätten.
  • Ägarna till baren överklagade ett tidigare beslut av socialnämnden, men förvaltningsrätten har nu avslagit överklagandet och fastställt kravet.
  • NK Bar och Kök menade att kravet på två ordningsvakter är en tung ekonomisk belastning och påpekade att deras verksamhet bidrar till att hålla Katrineholms nattliv levande.

NK bar och kök har sedan 25 januari i år permanent tillstånd att få servera alkohol inomhus till klockan 02 på onsdagar, fredagar och lördagar men även dag före helgdag. Söndag till tisdag samt på torsdagar får man servera fram till klockan 01. 

I samband med att socialnämndens utskott skulle fatta beslut om permanent tillstånd begärde utredaren yttrande från polisen som ansåg att krogen måste ha två ordningsvakter som tjänstgör från klockan 22 fram till stängning de dagar krogen har öppet till 02. 

Polisens yttrande väger enligt kommunen tungt när man ska fatta beslut om tillstånd och därför blev det också socialnämndens beslut.

NK bar och kök var inte nöjda med vakttvånget och överklagade det till förvaltningsrätten. Man ansåg att kravet på två ordningsvakter är för tungt ekonomiskt och ansåg att rätten borde ta hänsyn till att krogen bidrar till att hålla Katrineholms nattliv levande. NK bar och kök ville hellre ha den lösning som haft i tidigare beslut om serveringstillstånd. Då har krogen tillåtits ha en mer flexibel användning av ordningsvakter som baserats på verksamhetens faktiska behov. Vakter krävdes då endast när bolaget hade dansgolvet öppet.

Nu har rätten beslutat att avslå NK bar och köks överklagande. I domen skriver rätten att man anser att socialnämndens krav är rimliga utifrån lagstiftningen och att det inte finns skäl att ändra beslutet.

Tidningen har försökt nå krogens ägare för en kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!