Över hela Sörmland gästades i helgen restauranger och butiker av alkoholinspektörer, tobakshandläggare, miljöinspektörer, livsmedelsinspektörer och personal från Polisen och Skatteverket. Målet för den gemensamma insatsen var att se hur väl näringsidkarna följer regler om alkoholservering och försäljning av tobaksvaror.
Tillsynshandläggaren Mikael Lindqvist på Länsstyrelsen i Sörmland var samordnare för den gemensamma tillsynen. Han förklarar att den här typen av gemensamma inspektioner är ett viktigt inslag i arbetet med att förebygga och motverka brottslighet, öka tryggheten och främja folkhälsan.
– Vid tillsynen blir verksamheterna mer medvetna och uppmärksammade på sitt arbete och hur de ska följa lagen. Besöken ger oss en bra lägesbild och har ett viktigt signalvärde. De myndigheter som var med signalerade också att det var värdefullt att vara ute tillsammans och prata med verksamheterna.
Att flera tillsynsmyndigheter tillsammans besöker näringsidkare ger god effekt.
– Det är en stor fördel när vi är flera myndigheter på plats och det ger oss en god lägesbild. Annars kan det bli stuprör för näringsidkare när de ska träffa en tillsynsmyndighet i taget. Det här sättet ger oss mer tid på plats för tillsynen och dialog med verksamheterna.
I Katrineholm, Flen och Vingåker besöktes sammanlagt fem restauranger och nio butiker.
– Det viktigaste är inte att besöka så många ställen som möjligt i varje kommun, utan göra besök där man vill följa upp. Vi har försökt hitta ett bra urval, där vi tror att vi kan åstadkomma mycket tillsammans. Ännu finns inga rapporter skrivna, men jag har fått info på kommunnivå.
På det stora hela gav inspektionen ett gott betyg till verksamheterna som besöktes i KFV-regionen.
– Det såg generellt bra ut på restaurangerna, ordningsmässigt var det ingen högre berusningsgrad och matutbudet var bra. Däremot förekom det att utrymningsvägar var blockerade. På ett ställe i Katrineholm förekom det rökning inomhus, men personalen sa till på en gång, säger Mikael Lindqvist.
Vikten av ett vettigt matutbud och att köket håller öppet så länge alkohol serveras är central.
– Man måste ha matservering med ett varierat utbud under serveringstiden. Efter 23.00 kan man ha en enklare matsedel, men köket kan inte vara helt stängt. Det får inte bara vara nötter, nachos, sallad och mackor, utan tillredd mat och det blir en bedömningsfråga. Matutbudet är viktigt för att det ska vara ordningsamt och berusningsnivån inte ska vara för hög.
Även för de butiker som säljer tobak blev det allmänna betyget mycket bra vid inspektionstillfället.
– Vi hade inga tobaksanmärkningar i någon av de tre kommunerna. Det som annars kan upptäckas i butiker som säljer tobak är att man inte har koll på rutinerna för ålderskontroll, vilka varor man säljer och hur de ska vara märkta. Det kan förekomma att man säljer folköl, utan att ha anmält det till kommunen. Försäljning av tobak utan tillstånd är mindre vanligt, men det förekommer.
En viktig del i den gemensamma insatsen är även att återkoppla till näringsidkare när de gör rätt och inte har anmärkningar.
– Det är mycket uppskattat och det är många av dem som vi besöker som värdesätter det stort, säger Mikael Lindqvist.
Helgens insats över hela länet kommer nu att följas upp på lokal nivå och på respektive myndighet.