Kritiserat måltidsförslag görs om

Förslaget att förkorta nattfastan för pensionärerna på Katrineholms äldreboenden genom att senarelägga vissa måltider har mötts av frän kritik och många frågor. Nu har förslaget gjorts om.

Katrineholm2014-01-23 05:00

På tisdagen hölls den första informationsträffen om måltidsförslaget. Det skedde på Strandgården, där flera pensionärer, anhöriga och anställda lyssnade till kommundietisten Sara Svenssons redogörelse för förslaget.

Tanken är att förkorta nattfastan, det vill säga tiden mellan kvällens sista mål och morgonens första. Problemet med lång nattfasta är en fråga som uppmärksammats nationellt.

— En del kanske lägger sig vid klockan 19 och går upp först vid 09-tiden, exemplifierar Sara Svensson.

För äldre människor kan det vara viktigt att få i sig mer näringsriktig mat för att motverka problemet med undernäring.

Snittet för nattfastan i Katrineholms kommun är cirka 13 timmar, medan Socialstyrelsens norm är maximalt elva timmar.

— Vissa boenden har bra siffror medan andra ligger på 13 timmar och mer. Vi blir inte bättre, vi når inte riktigt målet, säger Sara Svensson.

Det första förslaget som lades fram på Strandgården möttes av protester. En invändning är att de gamlas möjligheter till social samvaro försämras när det vakna delen av deras dygn styckas upp av måltiderna på ett annat sätt än tidigare.

Förslaget att servera lunchen tidigare än förut, har väckt oro för att det ska att det inkräkta på de evenemang som arrangeras för pensionärerna på eftermiddagen. En fråga i det sammanhanget är huruvida de som svarar för evenemangen kan anpassa sig till måltidsförändringen.

Det första förslaget innebar att lunchen skulle serveras klockan 14. Det har kommunen nu ändrat sig: nu är tanken att lunch ska serveras klockan 13.

Många pensionärer på boendena vill kunna lägga sig förhållandevis tidigt. Om middagen serveras sent får personalen begränsat med tid för att hinna hjälpa de gamla i säng. Risken finns att en del tvingas kämpa för att hålla sig vakna till middagen, menar Anette Hoffstedt som arbetar på Strandgården.

Idén att ändra mattiderna på försök vid något äldreboende har dock inte kunnat prövas i praktiken. Ett kök lagar mat till flera boenden och logistiken ställde till det.

I stället åker de ansvariga runt och informerar om planerna.

— Det ser olika ut vad alla tycker. Vi har inte ändrat någonstans än, säger Svensson.

Inte alla pensionärer tycker att detta med mattiderna är så viktigt – åtminstone inte i förhållande till matens kvalitet.

— Vi är pensionärer, vi har alltid tid. Vi gör ju inget, säger 99-årige Erik Walve.

Han lägger sig vid 19-tiden och ser inga problem med att hinna i säng även om middagen blir senarelagd. Däremot tycker både han och Naemi Stein, som också bor på Strandgården, att det är viktigt med god mat. Grönsakerna ska kokas ordentligt och köttet ska gå att skära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om