Lärare välkomnar nya betygsregler – börjar gälla i juli

Enligt de nya betygsreglerna ska läraren göra en sammantagen bedömning av elevens arbete. Ändringarna välkomnas av lärare på Järvenskolan. "Förut var det som en avcheckningslista, vilket var en oönskad effekt. Skulle man ha ett C eller A var man tvungen att nå upp till alla krav för C och A", säger läraren Anneli Lutteman.

Torgny Jeppson och Anneli Lutteman, lärare på Järvenskolan, välkomnar de nya betygsreglerna som börjar gälla 1 juli.

Torgny Jeppson och Anneli Lutteman, lärare på Järvenskolan, välkomnar de nya betygsreglerna som börjar gälla 1 juli.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2022-06-09 20:58

Från och med den 1 juli gäller nya regler för betygsättning i skolan. Bland annat kommer kravgränserna för betygen D-A inte vara lika skarpa som de är nu. Detta ska göra att läraren får större möjligheter att göra en sammantagen bedömning av elevens kunskaper utifrån betygskriterierna. 

Det nuvarande betygssystemet, som infördes 2011, har gång på gång kritiserats av både lärare och elever. Kritiken har handlat om att kursplanerna är för krångliga och att eleven måste prestera på topp hela tiden, eftersom en dålig prestation kan dra ner slutbetyget.

– Förut var det som en avcheckningslista, vilket var en oönskad effekt. Skulle man ha ett C eller A var man tvungen att nå upp till alla krav för C och A. Det var så det var formulerat i läroplanen, att man skulle beakta all tillgänglig information om elevens kunskaper. Då vågar man inte visa svagheter och det hämmar ens utveckling att inte våga ställa "dumma" frågor för att man är rädd att bli bedömd, säger Anneli Lutteman, lärare på Järvenskolan.

Så de nya reglerna kommer att göra det enklare?

– Bedömning är alltid svårt, men ja, det här gör det inte svårare i alla fall.

Kommer ni märka någon skillnad?

– Ja, det kommer märkas på betygen nu när vi alla kan vara mer flexibla i vårt bedömningssätt. För en del har använt det nuvarande systemet som en checklista. Digitala plattformar har styrt och nu går man mer över till ett kommunikativt verktyg. Nu blir det extra tydligt.

Hennes kollega Torgny Jeppson håller med om att kursplanerna nu blir tydligare.

– Jag tycker det är bra. Redan 2011 när det kom så fanns det skeptiker, däribland undertecknad, som inte förstod kursplanerna så som de ser ut och både elever och vårdnadshavare har problem med att förstå skrivningarna. Det har hamnat på oss lärare att försöka förklara för dem vad som egentligen står, vad man egentligen förväntar sig och vad de olika kunskapskraven innebär. Jag tror och hoppas att med en förenklad kursplan och förenklade skrivningar blir det tydligare och bättre för alla.

Du upplever att den blir förenklad nu?

– Den blir förtydligad, enklare att förstå. Men man sänker inte kraven, det är inte min upplevelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!