Kritik mot att coronainformation mörkas

Coronaviruset befaras ha nått Strandgårdens äldreboende. Peter Gahnfelt är kritisk till att anhöriga inte informeras. "Man får inte mörka det här".

Katrineholmaren Peter Gahnfelt vill att kommunen pratar klartext och informerar om vilka äldreboenden som drabbats av coronaviruset.

Katrineholmaren Peter Gahnfelt vill att kommunen pratar klartext och informerar om vilka äldreboenden som drabbats av coronaviruset.

Foto: Peter Alexis

Katrineholm2020-03-25 11:39

Under söndagskvällen isolerades de äldre på Strandgården på sina rum. Det berättar Peter Gahnfelt, vars 97-åriga mamma bor på äldreboendet. 

– Jag fick ett samtal från verksamhetschefen sent i söndags kväll. Hon berättade att de har någon slags influensa på avdelningen där mamma bor och att de vidtagit åtgärder, att var och en får vistas i sina rum och att de får inte äta gemensamt.

Under måndagskvällen kom nästa samtal. Den här gången från en person som också har sin släkting på Strandgården. Personen berättade att släktingen drabbats av corona och vårdas på intensiven.

– Om det finns corona på Strandgården vill jag veta det, säger Peter Gahnfelt.

Under tisdagen hade han ny kontakt med verksamhetschefen på Strandgården.

–  Hon sa att de har sekretess och inte får prata om enskilda fall. Däremot kunde hon intyga att de har virusliknande symtom på Strandgården, att de har kontakt med regionen och att de sätter in de åtgärder som de blir tillsagda att göra, både vad gäller skötsel, hygien och hur de ska hantera de gamla. All information som de får följer de till punkt och pricka.

Men Peter Gahnfelt är inte nöjd. 

– Jag kräver, som många andra, att de tar av det här locket. Vi behöver prata klartext. Man får inte mörka det här utan vi har rätt till saklig information. Jag kräver att kommunen berättar om det florerar coronasmitta på Strandgården, att vi får reda på det.

Under tisdagskvällen togs coronaprov på Peter Gahnfelts mamma. Han frågade då om de tagit prover på övriga på avdelningen och på personalen, men det får han heller inget svar på.

– Det finns inget farligare i samhället än när man håller informationen inne. Det skapar oro och rykten, säger Peter Gahnfelt

Eftersom all kommunikation om corona numera går genom kommunens kommunikationschef Pascal Tshibanda ställde tidningen tre frågor till honom: På vilka äldreboenden i kommunen finns coronaviruset? Hur många äldre är sjuka? Vilka åtgärder har ni vidtagit på drabbade boenden?

Pascal Tshibanda svarar via mejl att kommunen inte kommenterar enskilda brukare och att kommunens hållning grundar sig i patientsäkerhetslagen.

Han berättar vidare att kommuner hanterar informationen rörande eventuell corona-smitta på olika sätt. Katrineholms kommun följer direktiven från regionens smittskyddsläkare.

Det innebär att i de fall misstanke om smitta uppstår eller har uppstått kontaktar kommunen Region Sörmland som övertar det primära vårdansvaret. Anhöriga informeras och personal som varit i kontakt med konstaterad eller misstänkt smitta informeras och följer sedan regionen riktlinjer.

"Vi vill att alla ska känna sig trygga med att vår verksamhet följer expertmyndigheternas råd samt gällande lagstiftning", skriver Pascal Tshibanda till tidningen.

Tidningen pratade även med honom under onsdagsförmiddagen.

– De som är runt en person på ett boende får full information, även anhöriga får full information. Däremot går vi inte ut officiellt till massmedia och säger "där eller där". Där har vi gjort bedömningen att det eventuellt skulle vara ett brott mot patientsäkerheten. Det är förklaringen, säger han.

Men vill man inte veta om man har sin förälder på ett drabbat äldreboende?

– Jag kan förstå att man kan vilja veta det ja. Det kan jag förstå, säger Pascal Tshibanda.

Under onsdagen fick sammanlagt femton patienter med corona intensivvård på sjukhusen i Sörmland.

Minska smittspridningen

Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. 

Gör inga besök på äldreboenden eller sjukhus i onödan. Låt bli besöken helt om du känner dig sjuk. Undvik även att besöka äldre släktingar. 

Undvik onödiga resor, särskilt till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas. 

Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Källa: Krisinformation.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!