Göran Dahlström (S) var glad i hågen när han i måndags presenterade planerna på ett 70-tal nya bostäder samt en förskola vid Åsporten. Affären innebar ett markbyte med företaget Coneco, som i stället får tillgång till mark intill Logistikcentrum.
Avtalet klubbades på onsdagens kommunstyrelsesammanträde. Men oppositionen försökte sätta stopp. Framför allt är det kostnaden för sanering av miljögifter i marken som Inger Fredriksson (C) och övriga i oppositionen är oroliga för.
Enligt avtalet har en miljöundersökning genomförts utan anmärkning. Men det menar Inger Fredriksson inte är sant.
– Det står att det finns miljöfarliga ämnen i marken. Inför kommunstyrelsemötet fick vi bara avtalet där det står att det inte finns några problem. Underlaget fick jag begära ut själv.
I undersökningsprotokollet står bland annat att tunga alifater har påvisats på ett ställe, där det förmodas ha varit ett asfaltsupplag. Det förekom också kadmium och bly över riktvärdena.
– Det står att utan sanering kan marken inte användas till annat än den verksamhet som finns i dag. Men kommunen har ju tänkt bygga bostäder och en förskola här. Då kräver det sanering och de kostnaderna finns inte reserverade i köpet.
Exakt hur mycket en sanering skulle kosta vet inte Inger Fredriksson, men hon beskriver det som "inga småbelopp".
Inger Fredriksson och resten av oppositionen ville yrka återremiss på ärendet för att rätta till vad de kallar brister i köpeavtalet.
– Det här är ett dåligt avtal. I de flesta fall har man en klausul där man klarar ut vem som ska ta vilka kostnader och hur avtalet kan brytas. Miljöbalken säger att förorenaren ska betala, här har man avtalat bort det, menar hon.
Någon återremiss blev det inte. Då ville oppositionen avslå köpeavtalet, men inte heller det fick de igenom. Då skrev Centerpartiet tillsammans med L, Kd och V en reservation mot beslutet.
– Jag är inte emot att det byggs vid Åsporten, men kommunen ska inte ta på sig förutsägbara kostnader. Jag tror att de medvetet mörkar att det finns miljögifter för att de är så angelägna att komma över tomten, säger Fredriksson.
Utöver gifterna i marken, kritiserar hon också att ingen radonmätning har gjorts.
– Man vet ju att det finns radon i åsar och det fanns ju radon i Djulö backar på andra sidan vägen. Så då borde det finnas här också.