Under natten till måndagen kom det fjärde riktigt stora snöfallet under den här vintern. Det fick kommunen att agera med full styrka.
– Vi har snöplogat två nätter i rad nu. Vi satte igång klockan 02 på natten med snöplogarna. Men vi har begränsat med resurser. Det fanns inte fler maskiner än de 36 fordonen vi hade ute, säger Håkan Andersson.
Han berättar att man har fått en del reaktioner från två villaområden som man inte hann med under den första natten, men som man under natten till tisdagen återgäldat.
– Vi blev sena i Laggarhult och i ett område på söder. Vi hann inte riktigt med, men delar av öster kommer bli klara under tisdag förmiddag, säger han.
Håkan Andersson är självkritisk.
– Vi får utvärdera och rannsaka oss själva vad vi kan göra bättre.
Vad skulle ni kunna gjort bättre?
– Snöplogarna kunde kanske haft bättre kommunikation och fördelat om på ett bättre sätt. Sedan får man bara jobba i 13 timmar och vi hann inte längre innan medarbetarna behövde få sin vilotid. Då får man helt enkelt vänta in och köra dagen efter.
Var det verkligen så mycket snö?
– Extremt var det inte, men det var mycket snö och mycket vind som gjorde att det blev drivor. Det var svårarbetat och tog tid att göra ett bra jobb. I dag lägger vi tid på övergångsställen och busshållplatser. Det är en fascinerande utmaning att allt ska bli bra.
På kommunens hemsida tog man allvarligt på saken och skickade ut ett "krismeddelande nivå två" med en stor varningstriangel högst upp på framsidan.
– I dialog med vår beredskapsledare gjorde vi bedömningen att vi skulle gå ut med information om det aktuella väderläget med mycket snö och att vi inte skulle hinna med allt. Vi valde då att gå ut lite extra, säger Josefin Lundin, på kommunikationsavdelningen.
Varför går ni ut så hårt, det såg ut som att det handlade om en katastrof?
– Jag tolkar det inte som en kris utan snarare att vi vill uppmana våra invånare att ha tålamod och ta det försiktigt i trafiken. Det är viktigt att vara transparent om det besvärliga läget så att våra invånare är förberedda på det, säger Josefin Lundin.
På hemsidan står det "Det är mycket snö – vi jobbar för fullt" i en banner, med fetstil.
– Våra snöröjarkollegor upplevde att de inte skulle hinna med allt innan lunch. Vi skalade därför upp informationen med en banner på hemsidan och gjorde inlägg på sociala medier med anledning av att det var väldigt mycket snö och blåsigt. Vanliga driftmeddelanden hamnar långt ner i flödet så därför valde vi en banner, säger hon.
Har ni fått mycket klagomål?
– Inte på kommunikationsavdelningen. Vi märker, särskilt i sociala medier, att om vi tidigt berättar att det är mycket snö och att våra kollegor är ute och jobbar, så går det att vända ganska många arga åsikter och skapa en förståelse för jobbet. På sociala medier får vi väldigt lite klagomål. Många hejar på och tackar eller ställer frågor. Det är också viktigt med sociala medier där vi kan hänvisa vart den som vill lämna felanmälan ska vända sig. Det är viktigt att man ska få berätta sina åsikter.
Under tisdagen ska kommunen ha plocka upp alla felanmälningar och gjort eventuella åtgärder.
Efter att Katrineholms-Kuriren haft kontakt med kommunen om ärendet har man plockat bort krismeddelandet på kommunens hemsida.