– Det finns en del sandstenspartier som har vittrat sönder och murfogarna har släppt. Jag är rädd för att det kan bli frostsprängningar och för två år sedan tog jag in en offert och hoppades att kunna få det åtgärdat, sa Gunnar Berglund, tidigare lokalresursplanerare på kommunen, till tidningen i februari 2021.
Då var planen att Gröna kulles fasad skulle ha renoverats under 2022, men när budgeten lades sköts det fram till 2023. I år ser dock renoveringen ut att bli av, men någon upphandling av vilket företag som ska utföra arbetet har ännu inte gjorts.
– Vi håller på och tittar på underlaget som tidigare har tagits fram och ska göra en översyn av vad som behöver göras. Det är inte hela fasaden som är trasig, utan vissa delar, säger Stefan Jansson, kommunens fastighetschef.
Enligt honom är det viktigt att renoveringen sker på ett varsamt sätt.
– Utmaningen är att hitta rätt byggnadsmaterial så att det lirar ihop med det material som redan sitter där. Om man bara skulle lägga på nytt murbruk skulle det ramla eller vittra bort inom några år. Vi vill också att det nya materialet ska smälta in i huset, säger Jansson.
Gröna kulle var ursprungligen en påkostad privatbostad, byggd år 1900 åt Gustav Robert Grönkvist, som startade kullagertillverkning i Katrineholm. 1927 köptes fastigheten för 65 000 kronor av kommunen och byggdes om för att fungera som stadshus.