Krigsövning vid skrivbord för kommunledningen

Som en del i en större totalförsvarsövning har kommunledningen och räddningstjänsten övat sin krisberedskap.

Krisberedskap inför ett eventuellt krig var en del av övningen för kommunledningen. Alexander Jansson samordnar kommunens beredskap.

Krisberedskap inför ett eventuellt krig var en del av övningen för kommunledningen. Alexander Jansson samordnar kommunens beredskap.

Foto: Emma Eriksson/Pontus Lundahl/TT

Katrineholm2019-11-25 19:30

Torsdagen den 21 november samlades kommunledningen och representanter från flera förvaltningar i räddningstjänstens lokaler.

Där skulle de, tillsammans med räddningstjänsten, öva beredskapen inför olika krisscenarier: Först var scenariot skärpt beredskap på grund av hot om krig, som sedan övergick i att krig brutit ut och att högsta beredskap gällde.

Länsstyrelsen höll i övningen. Deltagarna diskuterade i grupper och fick svara på frågor om sin egen beredskapsplanering.

Alexander Jansson, beredskapssamordnare hos Katrineholms kommun, är nöjd med övningen och resultatet av den.

– Det råder sekretess kring vad vi kom fram till. Men diskussionerna var bra och stämningen var god, säger Alexander Jansson.

– Vi kunde komma fram till ett bra resultat för hur vi kan använda våra resurser. Man måste kunna bedriva grunduppdraget; om man kommer i en krigssituation krymper området för vad som är viktigt just då. Man måste ha en planering för det, fortsätter han.

Om krig bryter ut gäller även andra lagar och det finns andra möjligheter att ta fram resurser, än under mer kortvariga kriser som en skogsbrand.

Övningen var en del av en nationell totalförsvarsövning, som påbörjats i november och kommer pågå under hela 2020. Det är mer än 30 år sedan en såpass stor övning genomfördes. Nu har omvärldsläget försämrats, bedömer regeringen och därför ska totalförsvaret stärkas och öva.

– Under nästa år kommer vi att jobba mer med totalförsvarsplanering, krigsplaceringar och så vidare. Det är en hel kedja, säger Alexander Jansson.

Totalt deltar över 400 aktörer i totalförsvarsövningen. Förutom myndigheter handlar det om frivilliga försvarsorganisationer och delar av näringslivet.

Övningen kan märkas av allmänheten i vår, när den integreras med den ordinarie övningen Aurora. Det är en försvarsmaktsövning som hålls vart tredje år, dock främst på Gotland, i norra Sverige och i Skåne. Under Aurora 2017 deltog omkring 19 000 personer.

Men i Katrineholm lär lugnet råda.

– Katrineholms kommun är inte en av de prioriterade kommunerna, säger Alexander Jansson.

Länsstyrelsen, som är den högsta civila totalförsvarsmyndigheten inom länet, kommer att samordna arbetet och ge stöd åt bland annat kommunerna.

– Det som är lite speciellt med övningen är att hela nationen Sverige övar totalförsvar, har Eva Pia Sandstedt, kommunikationschef vid Försvarsmakten, tidigare sagt till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!