– Det läskiga med de här plasterna är att de är så små att vi inte ser dem ögat. Men de vållar så stor skada, säger hon.
Till grund för hennes yrkande ligger den rapport som kom i början av juni från forskarna Oona Lönnstedt och Peter Eklöv vid Uppsala universitet. I sin studie, som publicerats i tidsskriften Science, visar de att abboryngel hellre väljer mikroplaster än naturliga plankton.
Det har en dödlig verkan på många fiskyngel som också visade beteendeförändringar i det försök som rapporten bygger på: ynglen visade inget flyktbeteende när de utsattes för en rovfisk och blev ett lätt byte.
– Det är jätteoroväckande att vi med berått mod använder de här plasterna utan att tänka på konsekvenserna, menar nu Inger Fredriksson.
Mikroplaster finns överallt i vår miljö och härrör till exempel från duschgelé, tandkräm, raklödder och olika rengöringsmedel. Trots att reningsverken filtrerar bort det mesta av mikroplasten kommer det ändå ut en del.
I avvaktan på utredningar och ny lagstiftning finns det åtgärder som snabbt kan vidtas på lokal nivå, menar Inger Fredriksson som i motionen skriver att ett effektivt sätt att minska spridningen av mikroplaster är att stoppa användningen av produkter som innehåller det i kommunens egna verksamheter.
– Det är också viktigt att vi bidrar till att väcka allmänheten och medverka till ökad information så att man tänker efter vad man handlar.
Gör du det själv, tänker efter vad du handlar?
– Jag är ganska medveten om att inte använda onaturliga saker, jag är försiktig med plastpåsar och så också för att man inte ska sprida plast i naturen.