Kraftledning i luften kräver förklaring

Katrineholms kommun för en löpande dialog med Vattenfall, om den nya planerade kraftledningen genom Sörmland. I likhet med många boende i berörda områden vill kommunen se en nedgrävd ledning.

Markägare och sakägare vill att Vattenfall gräver ner ledningen men Vattenfall säger att man normalt inte gör det.

Markägare och sakägare vill att Vattenfall gräver ner ledningen men Vattenfall säger att man normalt inte gör det.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2020-03-11 06:33

Tidningen har vid flera tillfällen berättat om missnöjet över Vattenfalls planera att bygga en ny luftburen kraftledning från Hedenlunda i Flen, via Björkvik ut till Marsviken och hela vägen till SSAB i Oxelösund. 

Markägare och sakägare vill att Vattenfall gräver ner ledningen men Vattenfall säger att man normalt inte gör det.

Katrineholms kommun följer ärendet och har via Mats Lundevaller, mark- och exploateringschef på Katrineholms kommun, ställt en rad frågor till Vattenfall.

Bland annat ifrågasätter kommunen om kraftförsörjning österifrån, med kabel i havet, har utretts, vilka alternativa sträckningar för markkabel som utretts och hur kraften som behövs till SSAB kommer att påverka tillgången till kraft i berörda kommuner.

Åsa Forsberg, samhällskontakt på Vattenfall, svarar att Hedenlunda bedöms vara den station som har bäst förutsättningar, att en markförlagd ledning från Hedenlunda, via Bettna, Vrena, Stigtomta, Nyköping och Stjärnholm också studerats och att anslutningen av SSAB kommer att förstärka elnätet och göra det mer robust, eftersom stamnätstationen i Hedenlunda förstärks.

På nästan varje fråga hänvisar Vattenfall vidare till sin kommande miljö- och konsekvensbeskrivning.

Katrineholms kommuns ståndpunkt är att man vill ha nedgrävd ledning. Om det inte går att gräva ner kabeln vill kommunen veta varför det inte går. 

– Det tycker vi inte att de har presenterat hittills, säger Mats Lundevaller.

– Vi vill också ha en bättre beskrivning av varför de väljer den lösningen som de gör, då kommunen förespråkar bästa möjliga långsiktiga lösning, fortsätter han.

Katrineholms kommun menar att en luftkabel tar mycket mark i anspråk och att landskapsbilden förändras kraftigt.

– Men kommunen är en remissinstans här. Vi har ingen mark i de planerade korridorerna. Vi blir mer som en tyckande instans, säger Mats Lundevaller.

Magnus Molitor, som driver Ändebols gård med sin hustru Katarina, är en av flera som menar att en kraftledning i luften förstör landsbygdsidyllen.

– Vi måste försöka få Vattenfall att förstå att det kommer att vara mycket bättre att gräva ner ledningen. Det kommer att gå mycket snabbare, det blir färre överklaganden, miljön blir mindre förstörd. Dessutom blir koldioxidavtrycket också mindre, har Magnus Molitor sagt vid ett tidigare tillfälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!