– När jag gick ned bakom Julita Wärdshus fick jag se eländet. Det var inte någon rolig syn när jag såg algblomningen, så jag reagerade. Eftersom detta uppmärksammats tidigare, bland annat 2013 så undrar man vad som hänt sen dess? Är det här verkligen normala betingelser? Det ser kladdigt ut och har inte det här med bakterier att göra? säger Kjell Carlsson.
Det var när Kjell Carlsson var på midsommarfirande i Julita i fredags och gick för att fota nere vid Öljaren som han gjorde den förvånande upptäckten. Att algblomning sker under högsommaren är inte ovanligt, men är det kraftiga sådana kan det visa tecken på övergödning och överfiske. Massförökningar av växtplankton kallas algblomning och i grund och botten är det överskott av fosfor och kväve som ger dessa. Det kan skada både djur- och växtlivet, men även ge exempelvis hudirritation för de människor som badar.
När tidningen ringer Samhällsbyggnadsförvaltningen på Katrineholms kommun får vi tala med Christer Rosenberg. Han känner till problemet med att Öljaren är övergödd och berättar att kommunen tillsammans med bland andra Vingåkers kommun driver ett projekt för att förbättra sjöns miljö. Samtidigt har det inte inkommit några rapporter om kraftiga algblomningar i varken Öljaren eller några av de andra sjöarna i kommunen. Han förklarar att de senaste dagarnas varma väder kan ha gjort att algblomningen kommit igång.
– Det har varit en hel del problem med Öljaren de senaste åren, varvid vi dragit igång ett större projekt för att förbättra sjön. Samtidigt är algblomning också naturligt förekommande och en förutsättning för att kretsloppet ska fungera, säger Christer Rosenberg.