Brottsförebyggande rådet, Brå, sammanställer statistik månad för månad över anmälda brott. I februari 2021 var antalet anmälda brott betydligt lägre än samma månad 2020. Brotten i samtliga brottskategorier har minskat med elva procent och den kategori som sticker ut mest är stöldbrotten, som minskat med 26 procent mellan februari 2020 och februari 2021.
Brå skriver att minskningen av stöldbrott troligtvis är effekter av pandemin och dess följder i form av skärpta restriktioner. Badhus, idrottshallar och museer har varit stängda och i butikerna har antalet kunder begränsats.
Fickstölder är bland de antalsmässigt största brottstyperna i kategorin "övriga stölder". Även fickstölderna har minskat radikalt under pandemin och i februari 2021 anmäldes 64 procent färre fickstölder än i februari 2020. Brå tror att "minskad rörelse" samt begränsat resande, både inom och utom landet, ligger bakom minskningen.
Brott mot person har minskat med två procent, bedrägerier med åtta procent och trafikbrott med 12 procent. Rattfyllorna har minskat med hela 44 procent, men sannolikt hänger det mer ihop med att polisen inte utför nykterhetskontroller på samma sätt som före pandemin, än att rattfylleristerna skulle ha ändrat sitt beteende.
– En hel del av minskningen är för att vi inte har blåsningar. Vi blåser bara vid skälig misstanke, men det är sagt att vi inte ska blåsa i onödan. Där missar vi massor av rattfyllerister, säger trafikpolisen Carl-Jan Ekberg.
När han kontrollerar sin alkoholmätarutrustning anger den att han utfört 21 utandningsprov de senaste 70 dagarna.
– Hade jag varit ute på normalt sätt hade det varit ett par hundra stycken prov på samma tid. Men rattfylleriet ute på vägarna är statiskt, det är risken för upptäckt som minskat katastrofalt.
Även snön i februari kan ha bidragit till att färre trafikbrott anmälts.
– Det är svårt att kolla hastigheter när det är snö och halt. Folk måste hinna stanna på ett säkert sätt. Vi måste synas långt i förväg, annars sladdar folk in i varandra, det kan bli olyckor i onödan och det kan bli farligt för oss själva också.
Vid den här tiden förra året påverkade pandemins reserestriktioner biltrafiken, men nu är trafiken uppe i det normala igen, konstaterar Carl-Jan Ekberg.