Kraftig försening för bygget av nya torget

Planerna på att bygga om Stortorget presenterades redan 2012 och torget skulle ha varit färdigbyggt våren 2017. Än har inga byggplaner satts i verket och det lär dröja ytterligare.

Katrineholm2016-07-06 07:30

Redan 2012 anordnades en tävling för att ta fram ett torgförslag och 2013 presenterade kommunen att konsultfirmans Swecos förslag vunnit. Sluttande gräsmattor, sittplatser, vattenspegel, träddunge och ett nytt bostadshus med bland annat restaurangverksamhet, var några delar av förslaget. För bostadshuset anordnades det en egen arkitekttävling och har sedan dess varit en het debatt bland såväl invånare som politiker. Det vinnande bidraget "Klädd till fest" blev först för dyrt och KFAB satte därför ett tak för kostnaderna till 26 800 kronor/kvm. Tidigare i våras la Kristdemokraterna en motion om en folkomröstning för byggandet av huset, men den avslogs på kommunstyrelsens sammanträde den 18 april.

I juni skulle detaljplanen för Stortorget ha varit färdig, men den har senarelagts till tidiga hösten 2016. Lars Hågbrandt, samhällsbyggnadschef på Katrineholms kommun, berättar att Swecos förslag är utformat efter katrineholmarnas önskemål, men att delar i förslaget inte längre är aktuella. Bland annat har de sluttande gräsmattorna och vattenspelet tagits bort från förslaget och den gamla paviljongen kommer inte att flyttas, utan rivas.

– Vi håller på med detaljplanen just nu. Sedan är det KFAB som ska ta in offerter för byggandet av huset. Det är så långt vi har kommit. I och med att Ingemar Eriksson är VD på KFAB vet jag inte hur han tänker kring huset, för det går före innan vi gör i ordning resten av Stortorget. Swecos förslag är grunden, men det kommer bli förändringar. Vi funderar bland annat på att ha kvar den gamla fontänen, säger Lars Hågbrandt.

När detaljplanen är färdig ska det ansökas om bygglov och därefter kan byggandet sättas igång. Att processen med Stortorget tagit lång tid handlar inte bara om de långtgående turerna kring det nya bostadshuset och dess höga kostnader, utan också om den demokratiska ordningen, menar Hågbrandt.

– Det är en demokratisk process och man får tillåtas att det tar lång tid. Det är ett offentligt rum och invånarna har verkligen fått tycka till. Det är med all rätt som det har fått tagit längre tid än beräknat. Men nu är vi på upploppet och ser målsnöret framför oss, säger Lars Hågbrandt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om