Genom tjänsten Kassagirot kan man bland annat betala räkningar och ta emot pengar. Det är en av de sista möjligheterna till kontanta bankärenden, men bara i några dagar till. Från och med 1 september läggs 150 betaltjänstombud ner i landet, till följd av för låg lönsamhet. I Katrineholm erbjuds den bland annat på Jürss spel och tobak.
– Tjänsten används varje dag hos oss, men är mer frekvent runt pension och löning, säger Hans Halvarsson på Jürss spel och tobak.
Han är upprörd när han pratar om nedläggningen. Han menar att de redan utsatta grupperna, som har svårigheter att utföra vissa bankärenden, drabbas hårdast.
– Vi har kunder som behöver hjälp med det här, jag vet inte hur de ska klara sig. Man sparkar på dem som redan ligger ner, säger han.
Tidigare regering lade tjänsten på ett privat bolag, som nu lägger ner den. Men problemet är större än så, menar Hans Halvarsson.
– I grund och botten är det ynkligt att inte bankerna hanterar det här. Ska vårt bankväsende inte hantera kontanter? Någonstans kanske man kan ha en lägre vinst för att behålla servicen för de som verkligen behöver det, säger Hans Halvarsson.
Han tycker att politikerna behöver lägga över ansvaret för tjänsten på bankerna.
– Ibland undrar jag om landet styrs av politiker eller finansmarknaden. Jag tror att det är finansmarknaden, säger han.
Majvor Lind, ordförande i SPF Seniorerna Linden, berättar att många i föreningen vill se deras transaktioner på papper för att kunna skriva under. Hon tycker att det är synd att man tar det ifrån dem.
– Det är förskräckligt för alla äldre som inte har datorer eller smartphones. De blir utestängda från samhället på så många vis, säger Majvor Lind. Hon tillägger:
– Man kunde ha väntat tills vår åldersgrupp har försvunnit från världen.
Inom snar framtid kommer SPF att satsa på pensionärsträffar för att gå igenom hur man använder exempelvis smartphones, datorer och bank-id.
– Vi ska prata om det här på nästa styrelsemöte, hur vi ska lägga upp det och hur vi ska få med oss de äldre, säger Majvor Lind.
Hans Halvarsson understryker att behovet av tjänsten aldrig kommer att försvinna, trots ett generationsskifte.
– Det kommer alltid att finnas svaga grupper som inte klarar av att utföra de här ärendena själva. Någon räddning måste de också ha, säger han.