Konsulter på socialen kostar närmare 90 000 i veckan

Samtidigt som socialnämnden går mot ett minus på 20 miljoner kronor tvingas man ta in konsulter som kostar över 700 kronor i timmen.

Johanna Karlsson, ordförande i socialnämnden, förklarar att kostnaden för konsulterna är ett nödvändigt ont.

Johanna Karlsson, ordförande i socialnämnden, förklarar att kostnaden för konsulterna är ett nödvändigt ont.

Foto: Arkivbilder

Katrineholm2021-12-26 18:58

I början av december berättade tidningen att 18 anmälningar blivit liggande på socialförvaltningen på grund av personalbrist. 

Socialförvaltningen hade lyckats rekrytera två socialsekreterare som skulle börja i juli. Men i juni meddelande båda att de erbjudits andra jobb som de hellre ville ha. Socialförvaltningen har därefter försökt att rekrytera andra socialsekreterare men det har varit svårt, för att inte säga omöjligt. 

– Vår personal och chefer har försökt på olika sätt att hantera detta, men parallellt har vi under oktober haft rekord på inkomna anmälningar så det har blivit ohållbart, berättade Lena Ludvigsson, förvaltningschef, då.

Hon berättade också att förvaltningen tvingats ta in konsulter.

Den ena konsulten började den 24 november. Konsultens första avtal löper ut den 7 januari. Men redan nu finns ett nytt avtal undertecknat, som sträcker sig till den 4 mars.

Konsulten arbetar 100 procent och kostar 739 kronor i timmen, vilket innebär 29 500 i veckan eller 118 240 kronor i månaden.

– Det är en konsult på ekonomiskt bistånd och två på barnutredarsidan, berättar Johanna Karlsson, ordförande i socialnämnden. 

De två konsulterna som jobbar med barn och unga började den 17 november respektive den 6 december. De kostar 730 kronor i timmen och avtalet är på 100 procent.

– Konsulter är ju dyra. Men i det här läget är det en nödvändighet eftersom man på barnutredarsidan gått med vakanta tjänster länge. Man har försökt att rekrytera men det går inte. Så det här är ett nödvändigt ont, för att lätta på deras arbetsbörda, säger Johanna Karlsson.

Varje gång det kommer in en anmälan görs en bedömning om barnet är i omedelbart behov av skydd. Är det akut så hanteras det direkt. 

– Sådana som får vänta är kanske om man ansökt om kontaktfamilj eller att man har kontaktat och behöver hjälp av en familjebehandlare.

Enligt novembers månadsrapport har socialnämnden hittills i år gått 19,3 miljoner kronor back. Prognosen för hela året 2021 ligger på minus 20 miljoner kronor.

– Det är främst placeringar och ekonomiskt bistånd som är de stora orsakerna. Men där har vi gått ner under året. Vi började på nästan minus 30 miljoner. 

Därför är Johanna Karlsson hoppfull inför 2022.

– Vi fortsätter att jobba på och tror att antalet personer som får ekonomiskt bistånd kommer att fortsätta att minska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!