Vid Åsporten i Katrineholm står numera två hus på ben och konstverket bär namnet Motorisk scenografi. När Kuriren presenterade nyheten på hemsidan i går tog det inte lång stund förrän läsarkommentarerna började droppa in. "Det ser ju ut som ett skämt från Star Wars" är en av reaktionerna på konstnärsparet Annika Oskarssons och Thomas Nordströms verk.
Den lokala konstnären Gun Haglund, känd för sina skulpturer i framför allt keramik, förvånas inte över att offentlig konst får känslorna att svalla.
- Så här är det alltid. Det är ofarligt att gnälla om såna här saker och folk får väl uttrycka sitt missnöje, men man undrar ju vad de vill ha i stället.
Motorisk scenografi har hon än så länge bara sett på bild, men hon gillar det hon sett.
- De står där på sina skrangliga ben som om de skulle gå rakt över vägen. Det är ju jätteroligt! Det behövs något som bryter av mot naturen för den är ju så vacker i sig själv.
Gun Haglund tycker det är bra när konsten väcker känslor.
- Det är konstens uppgift att roa och oroa. Vårt offentliga rum skulle bli torftigt utan utsmyckningar. Då skulle vi bara se de där fula och tråkiga reklampelarna. Det satsas på bra konst i den här kommunen tack vare de inköp som Truls Olin gör.
Truls Olin är chef för allmän kultur i Katrineholm och han förklarar att Motorisk scenografi var ett av de bidrag som tävlade om utsmyckningen utanför Lokstallarna. Inget av bidragen passade till platsen, men i stället fick verket pryda Nyköpingsinfarten.
- Det blev bättre än jag förväntade mig och lyfter verkligen platsen. Det sticker ut och är både humoristiska och ger eftertanke samtidigt som de knyter an till både landsbygd och stad. I folkmun kommer de nog att få andra namn.
Varför väcker konst i offentliga rum så starka känslor?
- Konsten ska beröra. Sen tror jag att om man sticker ut som vi har gjort i Katrineholm med spektakulära konstverk är det klart att det är ovant i början. Man måste våga med konsten annars har den inget egenvärde.