Konflikten kryper allt närmare på Kullbergska

Barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor kan efter klockan 16 i morgon bli uttagna i en ny arbetsmarknadskonflikt. Vårdförbundet har varslat om en övertids-, mertids- och nyanställningsblockad. "Vi kan inte ha en sjukvård som bygger på övertidsarbete", säger fackets länsordförande.

Sjuksköterskor på Kullbergska sjukhuset, Katrineholm, kan gå i övertidsblockad från och med torsdag klockan 16.

Sjuksköterskor på Kullbergska sjukhuset, Katrineholm, kan gå i övertidsblockad från och med torsdag klockan 16.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2024-04-24 13:40

I morgon, torsdag, riskerar konfliktåtgärder att bryta ut inom den regiondrivna sjukvården i Sverige. Om arbetsgivaren och Vårdförbundet inte kommit överens innan klockan 16 kommer en övertids-, mertids- och nyanställningsblockad att införas. 63 000 medlemmar i Vårdförbundet – barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor – omfattas av stridsåtgärderna.

På Kullbergska sjukhuset kommer blockaden att bli kännbar om den blir verklighet, tror sjuksköterskan Gunvor G Ericson.

– Hela verksamheten bygger på övertidsarbete eftersom vi inte har tillräckligt med personal, säger Ericson som tycker att arbetsgivaren, Region Sörmland, måste anstränga sig hårdare för att bli en attraktiv arbetsgivare, bland annat genom att se över arbetstiderna men även lönerna.

– Kommunerna har fattat att de måste betala mer för att locka sjuksköterskor. En nyutbildad sköterska får mellan 27 000 och 29 000 kronor hos oss i regionen, det är inte speciellt mycket efter en så lång utbildning, säger Gunvor G Ericson som menar på att det inte är hållbart i längden med en verksamhet som bygger på att medarbetarna är lojala och jobbar övertid.

Lena Lindh är avdelningsordförande för Vårdförbundet Södermanland.

– Vi kan inte ha en sjukvård som bygger på övertidsarbete, det blir ohållbart i längden. Vi är naturligtvis beredda att ställa upp och jobba över om det sker en stor olycka, trauma och många behöver operation eller liknande, men det funkar inte att jobba så i längden. Du ska som sjuksköterska inte heller behöva leva i ovisshet om någon kollega dyker upp efter passet eller om du måste jobba vidare på övertid på grund av detta, säger Lena Lindh som berättar att 30 procent av Vårdförbundets medlemmar uppger att man inte orkar arbeta heltid eftersom man arbetar så mycket övertid och blir inringd hela tiden.

Gällande personalsituationen på Kullbergska sjukhusets akutmottagning kallar Lena Lindh den för "vedervärdig".

– Det är arbetsgivarens ansvar att leda och fördela arbetet. Arbetsgivaren måste ha en plan, problemet kan inte läggas på våra medlemmar, säger Lena Lindh.

Tidningen har försökt att nå företrädare för arbetsgivarsidan på Kullbergska, men har inte lyckats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!