Kompis saknade viktig detalj – glassutflykt slutade i tingsrätten

Norrköpingsbon bad katrineholmaren att köra bilen när kompisarna skulle köpa glass eftersom han hade druckit öl. När polisen stoppade kompisarna visade det sig att katrineholmaren inte hade något körkort. Norrköpingsbon åtalades för att ha tillåtit kompisen att köra.

Katrineholm2024-10-02 20:50

En 24-årig Norrköpingsbo hade åkt till Katrineholm för att hälsade på sin 25-åriga kompis en onsdagskväll i augusti. Det fanns en lös plan på att killarna skulle åka och bada, vilket de till slut gjorde. Framme vid stranden bestämde man sig för att ha en spelkväll hemma hos katrineholmaren och åkte till dennes hem.

Efter att Norrköpingsbon druckit cirka tre öl bestämde sig vännerna för att åka och köpa glass. Klockan var strax före 22, då affären också skulle stänga.

Eftersom Norrköpingsbon hade druckit öl och katrineholmaren inte gjort det frågade 24-åringen om 25-åringen ville köra bilen. Katrineholmaren sa ja. 

På vägen blev de stoppade av polisen och det visade sig att katrineholmaren inte hade något körkort.

Norrköpingsbon åtalades för tillåtande av olovlig körning. I förhör har han berättat att han utgått från att katrineholmaren hade körkort och därför inte frågat. De hade bara varit kompisar några månader och tidigare har alltid Norrköpingsbon kört bilen när de åkt tillsammans.

Katrineholmaren har i förhör erkänt att han körde utan körkort samt att det var dumt gjort. Han hade inte berättat för kompisen att han saknar körkort och det är också något som han sällan brukar berätta för andra människor.

Tingsrätten skriver i sin dom att Norrköpingsbon inte haft något uppsåt eller att han skulle ha agerat oaktsamt och friar honom från anklagelserna. Rättens ordförande ville fälla Norrköpingsbon, men nämndemännen höll inte med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!