Kompetensmiljoner ska lyfta näringsliv ur krisen

Nu startar Viadidakt den mest omfattande utbildningssatsningen till följd av coronakrisen i västra Sörmland. 500 personer ska kompetensutvecklas utifrån näringslivets behov.

Projektledaren Malin Hellmér med delar av styrgruppen: Stefan Toll, Birgitta Hammar, Susanna Oom Samuelsson och Erik Karlsson. Bakom Hellmér syns Viadidaktnämndens ordförande Gunilla Magnusson (S).

Projektledaren Malin Hellmér med delar av styrgruppen: Stefan Toll, Birgitta Hammar, Susanna Oom Samuelsson och Erik Karlsson. Bakom Hellmér syns Viadidaktnämndens ordförande Gunilla Magnusson (S).

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2020-06-06 07:36

– Det är bra att regeringen, vi och ESF agerat snabbfotat. Detta underlättar för dem som behöver komma vidare till studier.
Det hoppas Gunilla Magnusson (S), ordförande i nämnden för vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser i Katrineholm och Vingåker. Det är Viadidakts förvaltning som driver projektet.

"Kompetens inför framtiden" finansieras med 5,6 miljoner kronor ur Europeiska socialfonden. Totalt avsätter ESF 300 miljoner till projekt som möter coronakrisens effekter på arbetsmarknad och näringsliv.
Viadidakt vänder sig till 500 personer i industrisektorn. Dels behövs akutinsatser för omställning till jobb i andra branscher, dels utbildning till syfte att varslad och permitterad personal ska få behålla sina jobb. Automatiseringen inom industrin kräver ökad kompetens på flera plan.
– Detta är en stor utmaning. Vi får vara beredda på att förändra projektet beroende på förutsättningarna. Därför är det bra att det genomförs både kort- och långsiktigt, säger Katrineholms näringslivschef Stefan Toll i styrgruppen.

Där ingår hans kollega i Vingåker, Susanna Oom Samuelsson. Även Vingåker är en traditionell industriort som ansätts hårt av coronakrisen och ökad arbetslöshet.
– Det är bra och jätteviktigt att vi gör detta arbete utifrån näringslivets behov, säger hon och pekar på projektets själva fundament: företagens behov.
Styrgruppens Birgitta Hammar gjorde i april en nulägesbild av dessa. Den ser sannolikt annorlunda ut i dag.
– Det är ett väldigt rörligt mål vi skjuter mot. Företag som då inte behövde kompetensutveckling gör det nu. Företag som nu har permitterat hade inte gjort det då, säger hon.

Innan utbildningsstarten i oktober ska terrängen sonderas.
– Vi ska göra en mer djupgående analys av vilka typer av kompetensförsörjning vi behöver planera för, säger Viadidakts projektledare Malin Hellmér.
Arbetsförmedlingens representant i styrgruppen, Erik Karlsson, tycker att projektet ligger helt rätt i tiden.
– Utbildning genererar effekt efter en lågkonjunktur. Kan man påverka kompetensnivån gagnar det återhämtningen. När ett varsel rullar in, är det därför bra att vi varit med från början.
Projektet pågår till slutet av 2022 och ägs av Viadidakts förvaltningschef Sara Alexanderson. I styrgruppen ingår även Tomas Olson från Olsons maskinservice samt Stefan Edlund från Blomberg & Stensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!