Kompetensbrist hotar plåtbranschen

Inom tre år behövs 2 000 nya plåtslagare, men en prognos visar att endast hälften kommer att vara tillgängliga på arbetsmarknaden inom samma period. Nu försöker två politiker tillsammans med Plåt & Ventbyrån vända på kompetensbristen.

Annika Waernström, vd för Plåt & Ventbyrån. Bilden är ett montage.

Annika Waernström, vd för Plåt & Ventbyrån. Bilden är ett montage.

Foto: Viktor Westin, Jezzica Sunmo

Katrineholm2022-12-23 20:58

Riksdagsledamöterna Caroline Helmersson Olsson (S) och Josefin Malmqvist (M) har tillsammans med Plåt & Ventbyrån nyligen arrangerat ett riksdagsseminarium, till syfte att fortsätta eller permanenta branschskolors möjlighet att söka statsbidrag.

Statsbidraget ska täcka kostnaderna för att skicka eleverna till en branschskola. En försöksperiod av branschförsöket har pågått sedan 2018, men förväntas avslutas i juni 2023. 

– Om branschskoleförsöket avslutas utan att man har utvecklat nya stödsystem eller kopplat in existerande stödsystem hotar det branschskolornas fortsatta existens, säger Niklas Angelöf, utbildningsrådgivare för Plåt & Ventbyrån och fortsätter:

– Branschskoleförsöket har betytt mycket för plåtbranschen och har resulterat i att vår egen branschskola utbildat cirka 200 elever, ett viktigt tillskott till branschens kompetensförsörjning.

Plåtslageriutbildningen upplevs för dyr för enskilda kommuner vilket gör att det i dag är över 100 skolor som inte aktivt erbjuder inriktningen på bygg- och anläggningsprogrammet, vare sig i egen regi eller i samarbete med branschskolan, uppger Plåt & Ventbyrån.

– Här behövs politiska beslut så det blir mer självklart för de skolor som i dag inte erbjuder plåtslageri att skicka elever till vår branschskola i Katrineholm, säger Annika Waernström, vd för Plåt & Ventbyrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!