Som tidningen har berättat tidigare ska det byggas en gång- och cykelbana mellan Katrineholm och Bie, vilket är en del i ombyggnationen av väg 56. Samtidigt har kommunen tidigare aviserat att den ska stå för kostnaden att asfaltera cykelbanan.
I kommunens budget för 2023 hade två miljoner kronor avsatts, varpå posten var helt borttagen i budgeten för 2024. Men nu visar det sig att kostnaden beräknas till 5,3 miljoner kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket jämfört med den ursprungliga beräkningen.
Magnus Runesson, samhällsbyggnadschef, förklarar att kommunens första beräkning byggde på schablonkostnader för 2022.
– Efter vår beräkning har Trafikverket upphandlat väg 56-projektet och priser har satts i vinnande anbud. Inflationen har varit oväntat hög och projektet har sedan förlängts. Dessutom har indexökningar för att asfaltera cykelbanan nästa år räknats med, säger han.
Faktum är att Trafikverkets upphandling för ombyggnationen av 56:an var klar redan i början av 2022. Varför kommunen inte uppdaterade kostnaden för asfalteringsarbetet i budgeten för 2023, som beslutades under senare delen av 2022, förtäljer inte historien.
Anser ni att det är ekonomiskt försvarbart att investera dessa pengar till att asfaltera cykelvägen?
– Ja, utifrån det uppdrag kommunens förvaltningar har gällande asfaltering och åretruntcykling. Det är viktigt att möjligheter ges till hållbart resande, vilket ökar folkhälsan, men cykelbanan ger också bättre möjligheter till ökad bebyggelse, vilket syns i förslaget till ny översiktsplan med fler villor i Strängstorp, säger Magnus Runesson.
Camilla Karlsson, projektledare på Trafikverket, säger att cykelbanan ska börja byggas i år, men att asfalteringen inte utförs förrän nästa år. Anledningen är att cykelvägen måste hinna sätta sig. Om asfalteringsarbetet drar ut ytterligare på tiden kan det kosta mer.
– Det finns alltid en risk att det blir ännu dyrare för kommunen med tanke på omvärldsfaktorer, säger hon.
Cykelbanan ska ansluta till den södra infarten till Bie, men mellan korsningen och samhället blir det ingen gång- och cykelbana. I stället får gångtrafikanterna och cyklisterna använda den gamla riksvägen den sista biten för att komma till Bie.
Hur ser du på trafiksäkerhetsrisken?
– Det är en helt annan trafikmängd och en annan hastighet på den vägen, säger Camilla Karlsson.