Den som anställs av kommunen för att arbeta inom äldreomsorgen, på förskolan, med funktionshindrade eller på fritids kan i framtiden behöva styrka sina svenskkunskaper.
Det framgår av Socialdemokraternas och Moderaternas så kallade planeringsdirektiv, som kommunstyrelsen fattade beslut om på onsdagen.
Språktestet ska tas fram av i samråd med de berörda nämnderna, alltså vård- och omsorgsnämnden och bildningsnämnden.
Att de som jobbar inom kommunens vård och omsorg kan tillräckligt bra svenska är viktigt av flera skäl, enligt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S). Dels för att de anställda ska kunna förstå instruktioner och föreskrifter om exempelvis säkerhet tillräckligt väl, dels för att personalen ska kunna kommunicera med dem de tar hand om, exempelvis äldre eller barn och deras anhöriga.
Att en person har genomgått Svenska för invandrare, SFI, räcker inte för att säkerställa att personen kan tillräckligt bra svenska, enligt Dahlström.
– Vi vill ha ett språktest för att vara säkra på att man kan prata med våra brukare, säger han.
Enligt kommunalrådet finns det diskussioner om språktester på andra håll i landet. För Katrineholms del handlar det nu om att undersöka om det redan finns lämpliga språktester, eller om man måste ta fram ett eget. Testet måste vara på en lämplig nivå.
– Det måste utformas så att det blir bäst för våra gamla och för våra barn, men också för den anställda, säger Göran Dahlström.