Arbetet med att ta fram en ny kommunbudget för nästa år pågår och ska beslutas senare i höst. I budgetarbetet föreslås kommunstyrelsen ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att i samråd med bildningsförvaltningen och en extern part utreda hur en gemensam it-verksamhet i kommunen skulle fungera i praktiken.
Tidigare har en utredning visat att det skulle innebära stora förbättringar för kommunens olika verksamheter samt ge effektiviseringsfördelar om it-verksamheten samordnas mer än vad den gör i dag. Nu handlar det om att eventuellt göra en fördjupad utredning i frågan under nästa år. En sådan utredning väntas ta 80 till 100 timmar att genomföra och kosta 100 000 kronor.
– Vi behöver ta ett samlat grepp så att vi får ihop en helhetslösning för vår it-infrastruktur, säger Andreas Peterzén, digitaliseringschef.
Oavsett vad utredningen kommer fram till föreslås även nätverkslösningen på Duveholmsgymnasiet och KTC ses över.
I dagsläget har dessa gymnasieskolor ett eget nätverk som sköts av en it-samordnare på skolorna. Den lösningen har funnits sedan 2014. I samband med implementerandet genomförde den dåvarande it-chefen en utredning om varför ett separat elevnätverk inhandlats, monterats och driftsatts utan inblandning av kommunens it-avdelning – och varför de riktlinjer som då fanns för inköp av it-utrustning inte följts. Den dåvarande it-chefen informerade strax därefter rektorn på KTC att det är viktigt med kostnadseffektivitet.
När bland annat politiker behövt husera i Duveholmsaulan har man stött på patrull med anledning av att skolornas eget nätverk inte är ihopkopplat med kommunens övriga. Det är en av anledningarna till att digitaliseringsavdelningen föreslås få i uppdrag att tillsammans med kommunens nuvarande leverantör av it-tjänster, Iver, ta fram en plan för att införa kommunens nätverk även i skolornas lokaler.
– Det är inget fel på utrustningen som sitter där, men ibland kan det vara problematiskt med olika nätverk i kommunen. Jag har heller inte tillräckligt med insyn i deras system och därmed svårt att ta det totala ansvaret. Det rör sig inte om någon säkerhetsbrist, men när man ska redovisa uppgifter om it-säkerhet till MSB kan det vara svårt om man inte har helhetsbilden, säger Andreas Peterzén.