Kommunen tar ur sin buffert till lärarnas lön

Det nya läraravtalet belastar kommunen med drygt två miljoner kronor utöver kommande löneökningar. Men skolorna ska inte tvingas skära ner för att lärarna ska få mer i plånboken.

Göran Dahlström och Christer Sundqvist har lugnande besked till Sara Alexanderson och Helene Björkqvist i frågan om kostnaden för läraravtalet.

Göran Dahlström och Christer Sundqvist har lugnande besked till Sara Alexanderson och Helene Björkqvist i frågan om kostnaden för läraravtalet.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2021-05-06 20:58

I april blev det klart med ett nytt kollektivavtal för landets lärare, förskollärare, skolledare och annan pedagogisk personal.

Avtalet mellan lärarfacken, Sveriges kommuner och regioner samt arbetsgivarorganisationen Sobona gäller i tre år.

På flera punkter är det en fortsättning på avtalet 2018. Till exempel anges ingen procent för lärarnas kommande löneökningar.

En nyhet är en engångssumma till lärarfackens medlemmar; som arbetsgivarna ska betala ut på junilönen. Beloppet avser en inlösen av ett motsvarande värde i det gamla avtalet och som nu är borttaget.

Det kom som en smått obehaglig överraskning för Katrineholms kommunledning. 

– Vi har gett kompensation för lärarnas löneökningar under året. Då fanns den här delen inte med, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

Lärare som på avtalsdagen var anställda på heltid ska få 2 000 kronor. Summan minskar beroende på tjänstgöringsgrad.

På totalen handlar det för kommunen om en oväntad utgift på cirka 2,3 miljoner kronor.

– En del kommuner kommer att säga åt sina verksamheter att effektivisera för att få ihop till det här engångsbeloppet. Vi säger att det har varit så mycket för skolan med pandemin, men också att vi har ett bra utgångsläge och en bra ekonomi i kommunen. Därför lyfter vi de här pengarna från finansen i stället, säger Dahlström.

– Dessutom har vi redan lagt ett krav på omfördelningar motsvarande sex miljoner kronor på skolan, inflikar kommunstyrelsens vice ordförande Christer Sundqvist (M).

– Våra skolchefer ska inte behöva titta på möjliga neddragningar på grund av det här, säger Dahlström. 

Beskedet att kostnaden ska tas ur buffert får Helene Björkqvist, chef för bildningsförvaltningen, att andas ut.

– Det är bra, för det betyder att vi inte behöver göra några ytterligare omfördelningar.

Det är ett positivt besked även för vuxenutbildningen, konstaterar Viadidakts chef Sara Alexanderson.

– Därmed kan vi jobba på enligt plan.

Dahlström ser ett stort behov i höst av förstärkningar i den lokala skol- och utbildningssektorn. Men möjligheterna beror på hur regeringen agerar i frågan om statligt stöd. 

Dahlström hoppas att en statlig satsning på äldreomsorgen kan öka kommunens möjligheter att ge mer till skola och utbildning.

– Vi har många elever som på grund av pandemin behöver extra stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!