Den lilla insekten granbarkborre har förstört granskog för ansenliga belopp i Sverige de senaste åren. Förra året förstördes 520 000 kubikmeter granvirke bara i Sörmland. Den ovanligt varma och torra sommaren 2018 var gynnsam för granbarkborren och problemen har fortsatt sedan dess.
Katrineholmare hör då och då av sig till tidningen och har synpunkter på hur kommunen sköter sin barkborreangripna skog. Ibland handlar det om att de döda träden inte tas bort ur skogen, vilket kommunen förklarar med att de redan döda träden blir hem åt både rödlistade arter och fiender till granbarkborren, som på så vis hjälper till att bekämpa angreppen.
En annan läsare hörde nyligen av sig med synpunkter på att ett skogsparti i Nävertorp är hårt angripet av granbarkborre. "Boende i området har meddelat kommunen sedan några månader tillbaka men ingenting händer", skriver den upprörda läsaren.
Kommunen hade i våras planer på att genomföra så kallad "sök och plock" i flera områden. Man skulle gå in och avverka de drabbade granarna i tre områden, ett i Björkvik, ett norr om Krämbol och ett utanför Laggarhult.
Men sedan kom coronapandemin och många sågverk stängde. Avverkningen fick pausas.
– Vi kunde bara ta Krämbol och Laggarhult. Vi valde de områdena på grund av deras höga naturvärden, säger kommunekolog Linda Aldebert.
Men under hösten ska kommunens avverkning dra igång igen på flera platser.
– Vi har gjort en omfattande inventering av våra bestånd. Jag har till exempel varit och tittat vid Nävertorps skolgård och sett granbarkborrar. Men de finns överallt, all granskog är angripen, det är en jättestor utmaning och vi betar av alla angrepp i en lång lista, säger Aldebert.
Ett av områdena som prioriteras ligger i Laggarhult, runt vattentornet.
– Vi vill rädda den skogen, den är värdefull för katrineholmarna.
Man kommer också att prioritera platser där människor vistas, även om det inte är någon överhängande risk att granarna faller, menar Aldebert.
– När de är döda blir de mer känsliga för stormar, men de står ett bra tag, flera år. Men vi vill begränsa skadorna i tättbebyggt område.
Även årets sommar har varit gynnsam för granbarkborren, enligt Linda Aldebert. Att det var varmt under lång tid gynnar inte bara granbarkborren, utan gör också granarna extra känsliga för angrepp.