Kommunen står rustad för en andra virusvåg

Coronautbrottet har mattats av, men det är inte över än. En andra våg hotar, men den här gången är kommunen bättre förberedd.

Många äldre på kommunens äldreboenden blev sjuka när pandemin tog fart. Det går inte att utesluta att en andra smittovåg drabbar Katrineholm, men den här gången är situationen en annan, menar Kullman.

Många äldre på kommunens äldreboenden blev sjuka när pandemin tog fart. Det går inte att utesluta att en andra smittovåg drabbar Katrineholm, men den här gången är situationen en annan, menar Kullman.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Katrineholm2020-07-24 20:10

Katrineholms kommun hade tidigt ett första fall av corona inom äldreomsorgen. Till en början var ovissheten stor. Varefter man lärde sig mer om viruset gjordes nya bedömningar och riktlinjerna från högre ort kunde ändras från en dag till en annan. Det var en hektisk tid att vara vårdchef, berättar Susanna Kullman, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

– När det första fallet av corona konstaterades i Katrineholm gick allt väldigt fort. Det fanns mycket som behövde göras och för mig fanns det inte tid att stanna upp och reflektera, berättar hon. 

Idag är läget betydligt lugnare, även om det ännu är för tidigt att släppa ned axlarna.

– Jag hoppas att det värsta är över, men vi är inte framme än. Jag påminner dagligen mina kollegor om att hålla i rutinerna, säger Kullman.

Det går inte att utesluta att en andra smittovåg drabbar Katrineholm, men den här gången är situationen en annan, menar Kullman.

När pandemin tog fart skedde samma sak i Katrineholm som i stora delar av landet. Det befintliga lagret av skyddsutrustning skulle bara räcka i några dagar. Jakten på ny skyddsutrustning tog vid och det blev en stor utmaning för vården och omsorgen. Flera leveranser ställdes in.

– I en period arbetade tre personer heltid för att säkerställa att vården hade den skyddsutrustning de behövde, berättar Kullman.

Nu har man etablerat ett kommunalt lager av skyddsutrustning som ska räcka i åtminstone ett par månader. Ett centralt lager ska göra det lättare att fördela utrustningen och överblicka hur mycket utrustning som finns kvar.

Vård- och omsorgsförvaltningen har också arbetat intensivt med kommunikation kring hygienrutiner, inte minst till vårdpersonal. Filmer och enkla instruktionsmanualer säkerställer att utrustning används på ett säkert sätt. Informationen har fått bra genomslag, enligt Kullman.

– Nu finns informationsmaterialet på plats och vid en eventuell andra våg kommer vi snabbt kunna lyfta fram det igen, säger hon.

Digitala lösningar för möten mellan vårdtagare och anhöriga fanns på plats redan innan pandemin, men den användes mycket sparsamt. Utbrottet fick inlärningskurvan att skjuta i höjden och tekniken används numera flitigt. Förhoppningen är att den ska fortsätta vara en välanvänd metod även efter krisen och att tekniken vid en andra våg tidigt ska motverka den ensamhet som följer med isolering.

Susanna Kullman sammanfattar våren och sommaren som en framgång med tanke på de svåra omständigheterna. Det har möjliggjorts av ett tätt samarbete mellan ledning, chefer inom vården, sjuksköterskor och inte minst mellan förvaltningarna. 

Våren och sommaren har varit en ansträngning som saknat manual. Situationen har varit beroende av flexibilitet och samarbete, däri finns också den kanske största lärdomen, tror Kullman. Många anställda har fått rycka in utanför sina ordinarie arbetsuppgifter.

Kommunens förvaltningar har stöttat upp varandra. Marknadsföringsavdelningen har intervjuat vikarier till vården, service- och teknikförvaltningen har levererat utrustning och rehabiliteringspersonal har hjälpt till inom äldreomsorgen. Skolsköterskor har stöttat upp provtagningsverksamheten.

– Idag är jag är otroligt stolt över att jobba inom vår verksamhet. Vi har lärt oss mycket och står bättre rustade än i våras. Nu hoppas jag att vi slipper en andra våg, säger Susanna Kullman.

Så många var smittade

Under vecka 11 konstaterades två fall av covid-19 i Katrineholm. Därefter steg antalet bekräftade fall kraftigt. Vecka 14 bekräftades 72 fall.

Vecka 19 konstaterades bara nio fall av covid-19. Siffrorna sjönk sedan till en stabilare nivå med två till fyra fall per vecka. Undantaget vecka 26 då 12 fall konstaterades.

Statistiken är hämtad från Region Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!