I kommunens avfallsplan för 2018-2022 är nedskräpningen ett av fem fokusområden. Av planen framgår att kommunen ska ta fram en handlingsplan mot detta. Nu är en sådan på gång.
Det är samhällsbyggnadsförvaltningen som har tagit fram ett förslag, som nu är ute på remiss till bland annat nämnderna och de fyra största privata hyresvärdarna.
För att kartlägga nedskräpningens omfattning arrangerades en skräpmätning en dag i maj. Den genomfördes på utvalda platser i kommunen. Under mätningen samlades skräp ihop på avgränsade ytor och inventerades.
I Katrineholm finns 5,2 skräp per tio kvadratmeter, vilket innebär att Katrineholm ligger på samma nivå som större tätorter i en undersökning utförd av Håll Sverige rent. Skräpet i Katrineholm består främst av fimpar.
Enligt mätningen är Duveholmsgymnasiets entré mest drabbad av nedskräpning. Där hittades 16 skräp per 10 kvadratmeter. Där hittades också 268 fimpar.
I centrum inventerades Strömplan och Stortorget. Dessa platser städas dagligen. Dagen före mätningen hade städning utförts kvällen innan eftersom det var ett större evenemang i centrum. På Strömplan hittades 9,4 skräp per tio kvadratmeter. På torget fanns 5,7 skräp på motsvarande yta.
– Utifrån det perspektivet att kommunen får lägga ner ganska mycket resurser på att städa, för att stan ska se trevlig ut, så är det ett problem. Det hade väl varit mycket trevligare att lägga de pengarna på annat, säger Eva Frykman, miljöchef.
I den föreslagna handlingsplanen finns en rad förslag på hur nedskräpningen ska minska.
Ett förslag är att papperskorgar och askkoppar ska få en mer kreativ utformning, att de blir mer färgglada och uppseendeväckande istället för svarta och diskreta.
Ett annat förslag är att tillämpa nudging, vilket innebär att man underlättar för individer att göra en beteendeförändring, till exempel genom fotspår på marken som leder till papperskorgar.
Ett tredje förslag är en informationskampanj där mängder skräp visualiseras. Det finns också på förslag att göra uppehåll med renhållningen en period för att synliggöra för allmänheten hur mycket skräp det blir.
Kommunen har goda förhoppningar om att handlingsplanen kommer att ge resultat.
– De flesta åtgärder handlar om att förbättra kunskapen hos medborgarna. För det är det som det handlar om, i första hand. Och att göra det enkelt att göra rätt, säger Eva Frykman.