Kommunen ska hålla sig till kranvatten

Budgetförslaget från S och M har gått vidare i första omröstningen. Centerpartiet firar att det är slut med flaskvatten.

Kommunen ska kran-märkas, efter förslag från Centerpartiet.

Kommunen ska kran-märkas, efter förslag från Centerpartiet.

Foto: Jessica Gow / SCANPIX / TT

Katrineholm2019-10-30 17:16

Budgeten för kommande år togs upp av kommunstyrelsen på onsdagen. C, V, KD och L har reserverat sig till förmån för sina egna budgetförslag.

– L hade dessvärre ingen investeringsbudget, men de får komma igen med den till kommunfullmäktige. SD har inte lämnat något förslag än, inte MP heller, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett slutligt beslut tas av fullmäktige 18 november.

Delårsbokslutet och revisorernas kritik av detsamma har skickats på minoritetsåterremiss. Men några åtgärder kan inte vidtas förrän i samband med årsbokslutet, enligt Dahlström.

– Nu kan vi lägga dem till handlingarna. Det var en demonstration och det får man väl göra, säger han.

C har fått igenom en motion om att kran-märka vatten, det vill säga att kommunen inte ska servera förpackat vatten inom sin verksamhet.

Detaljplanen för fjärde etappen med nya bostäder vid Luvsjön har gått vidare. V anser att förslaget avviker för mycket från översiktsplanen. De har även synpunkter på stadsplaneringen:

– Vi är kritiska mot att man skapar i stort sett isolerade öar av bostadsområden, istället för att skapa en mer sammanhållen stad, säger gruppledaren Tony Rosendahl.

Flera ändringar är på gång för taxor och avgifter. Bland annat vill kommunen ta bort familjepriset för engångsbesök till simhallen och höja avgiften för simskolan. Taxor för mat och hyra inom omsorgen föreslås också höjas.

Dessutom vill kommunen börja ta betalt för att förvalta dödsbon för personer som saknar anhöriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!