I en tid som känns både tuff och besvärlig på grund av coronaviruset kändes det extra bra för kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) och kommunstyrelsens vice ordförande Christer Sundqvist (M) att presentera ett positivt bokslut för 2019. Plusresultatet landar på 51 miljoner kronor.
– Jag har varit med i femton år och vi har inte gjort minusresultat någon gång, berättar Göran Dahlström (S)
I början av 2019 hade dock kommunen problem.
– Under första kvartalet fick kommunstyrelsen klart för sig att både socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden hade stora underskott. Kommunstyrelsen vidtog åtgärder och kom överens med alla nämnder att de skulle ha ett beting, säger Göran Dahlström.
Det gav resultat.
– Alla nämnder har klarat sina beting under det här året. Dessutom har vård- och omsorg gjort ett otroligt arbete. Nu gör man ett nollresultat istället för mångmiljonunderskott som i föregående i bokslut, säger Göran Dahlström.
Bland viktiga händelser under 2019 nämns nya förskolor, nya stråket, bra resultat i mätningar av företagsklimatet och fortsatt tryck efter mark för nya bostäder och företag. Här nämns också digitaliseringen.
– Hade vi inte satsat på detta på våra skolor så hade vi inte kunnat genomföra hemstudier, säger Göran Dahlström och syftar på den undervisning som sker på distans på grund av corona.
Av nämnderna redovisar socialnämnden ett underskott på 46 miljoner.
– Men de andra nämnderna och finansen väger upp detta, säger Göran Dahlström.
Det finns också en del reserver i kommunen, närmare bestämt 71 miljoner kronor. Det tycker Göran Dahlström känns tryggt när framtiden är något oviss.
– De pengarna kan vi använda om vi behöver stötta våra nämnder, säger han
Av årsredovisningen framgår också hur det har gått för de mål som satts upp för mandatperioden. Bland starka områden och områden som utvecklats positivt nämns bostäder, pendlingmöjligheter, förebyggande insatser för barn och unga, satsningen på fiber och minskad sjukfrånvaro. Bland utmaningarna nämns kostnaderna för försörjningsstöd och skolresultatet i årskurs nio.
En annan stor utmaning framöver är att andelen människor i arbetsför ålder, mellan 20 och 64 år, endast kommer att öka med två procent fram till 2025.
– Hur ska vi få ut personal till näringsliv och offentlig sektor? Det är vår största utmaning i Sverige, säger Göran Dahlström.