– Jag är benägen att tänka i samma banor som han, att det inte handlar om "om" det händer, utan "när", säger Andreas Peterzén, digitaliseringschef i kommunen, om Mikael Westerlunds analys av kommande cyberattacker.
Men Andreas Peterzén delar inte bilden att Katrineholm minskat på informations- och datasäkerheten.
– Snarare tvärtom. Vi har jobbat väldigt hårt de senaste tre, fyra åren. Vi uppdaterade informationssäkerhetspolicyn i fjol, den är fräsch. Förra året hade vi också en extra investering, kopplad till informationssäkerhet. Jag vet inte hur säkerheten ser ut generellt i kommunerna, men i Katrineholm stämmer det inte.
Ändå håller han med Mikael Westerholm om att kommunen kommer att drabbas av attackförsök.
– Så ser världsläget ut. Men jag känner mig ganska trygg i de åtgärder vi har vidtagit och jag är trygg med kompetensen både hos kommunen och hos dem vi anlitar. Men man kan aldrig slappna av.
Katrineholms nätverk är segmenterade. Det betyder att exempelvis skolelever kommer åt vissa delar, administrativ personal kommer åt andra delar. Systemet slår larm, om "fel" person försöker ta sig in.
Frågan om kommunernas datasäkerhet är högaktuell, inte minst på grund av Ukrainakrisen. I veckan har Sveriges kommuner och regioner, SKR, bjudit in alla digitaliseringschefer till möte, där den förändrade hotbilden ska diskuteras. Andreas Peterzén ska delta.
– Allt vi digitaliserar skapar nya angreppsytor. Det är viktigt att man tänker kring säkerheten, att den utvecklas lika mycket.