På våren sticker de röda knopparna först upp ur jorden. Med rätt förhållanden tar snart parksliden, Fallopia japonica, över annan växtlighet, växer till jättebuskage och sprider sig ohämmat.
Parksliden importerades från Östasien som prydnadsväxt och rapporteras som förvildad i Sverige 1909. De senaste åren har parkslide uppmärksammats för sitt invasiva och aggressiva växtsätt. I England, rapporterar SVT, kan hus vara osäljbara om parkslide finns i trädgården.
Det tycks inte räcka att gräva upp växten eller täcka marken med plast, för att bli av med sliden. Små rotbitar som blir kvar skjuter nya skott och växten tycks svara på grävning med att skjuta ut åtskilliga nya skott.
I Sörmland har förekomst av parkslide rapporterats till Naturvårdsverkets artportal något hundratal gånger. I Katrineholm har den rapporterats vid bland annat Krämbolsleden, på soptippen Vika deponi samt på en gata i Katrineholm.
Just på denna gata slöt Katrineholms kommun en överenskommelse med en fastighetsägare i början av juni, om gemensamt bekämpande av parksliden.
– Det var en stor häck med inväxta partier med parkslide i. Det växte ut på trottoaren, mot ett elskåp och en lyktstolpe. Vi tog reda på vad det var för någonting och insåg att vi behöver göra något åt det, säger Linnea Tåkvist, som äger huset där parksliden etablerat sig i trädgården.
Kommunen grävde bort häcken och jorden och la markduk där parksliden varit, innan man fyllde på ny jord och sådde gräs. Tomtägarna har förbundit sig att vattna det nya gräset och att klippa bort nya skott av parkslide ända ut på gatan.
– Det är inte ett stort problem i kommunen. Det största stället var på den här gatan. Den växte i en häck mitt emellan vår mark och deras tomt. För att bekämpa parkslide bör man inte gräva upp den, utan nöta ut den genom klippning, men i en häck är det omöjligt att komma åt att klippa. Vi tog beslutet att vi gräver bort den så att de kan klippa med gräsklippare, säger Michael Antonsen, parkintendent i kommunen.
Han väntade sig inte att sliden skulle försvinna av grävningen, tanken var just att skapa förutsättningar att klippa bort den.
Och skotten har redan börjar titta upp igen.
– Det kommer upp igen. Vi rycker de skott vi ser. Jag tror att man kanske retar upp växten om man börjar gräva i den, men vi får se hur det går nu, säger Linnea Tåkvist.