Kommunen hägnar in parkslide och låter den växa i fred

Parkslide sprider sig lätt och är svår att bekämpa. Nu har kommunen hägnat in ett buskage av den invasiva växten på Söder. "Vi började med det i höstas och har gjort det på fyra till fem platser runt om i stan", säger Stefan Ivarsson, enhetschef för park.

På Prins Bertils gata har parkslide hägnats in och skyltar satts upp som förklarar varför den invasiva växten ska få växa i fred.

På Prins Bertils gata har parkslide hägnats in och skyltar satts upp som förklarar varför den invasiva växten ska få växa i fred.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2023-03-01 06:58

Ett rejält trästaket hägnar in området på Prins Bertils gata. Det är en av flera platser som kommunen hägnat in. På staketet finns tre skyltar i olika färger som förklarar varför kommunen har valt att göra på det här sättet.

På den gröna skylten betonas vikten av att inte sprida parkslide till nya platser, och att det är viktigare än att faktiskt bekämpa den. Som förklaring skriver kommunen: "Även små växtdelar kan skapa stor spridning, därför väljer vi att avvakta bekämpning på flera platser".

På den lila skylten står det: "Parkslide sprider sig lätt och är svår att bekämpa. Naturvårdsverkets rekommendation är att avstå från att bekämpa parkslide om den inte verkar sprida sig eller inte är ett problem. Vi låter den därför växa i fred".

På den orangea skylten får man fakta om växten, som kan bli upp till 2,5 meter hög. Den har en grov stjälk och är ljusgrön eller rödbrun. Den har många grenar och växer upprätt.

Stefan Ivarsson, enhetschef för parkenheten, förklarar att projektet med att hägna in områden med parkslide började i höstas.

– Förutom på Prins Bertils gata har vi bland annat hägnat in på Teatergatan samt mellan Vetegatan mot Claestorpsvägen. Vi har även gjort vissa åtgärder tillsammans med fastighetsägare, där det växt parkslide mellan deras och vår mark, i ett försök att få bort växten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!