Ser sitt barndomshem förfalla – planerna ligger på is

År 2014 köpte kommunen huset närmast skejtparken, det skulle rustas upp och hyras ut. Sedan dess har Leif Segerdorff fått se sitt barndomshem förfalla.

Nedervåningen är igenbommad för att minska risken för skadegörelse och att fastigheten blir ett tillhåll. Leif Segerdorff ser ut över sin vars tidigare så välskötta trädgård.

Nedervåningen är igenbommad för att minska risken för skadegörelse och att fastigheten blir ett tillhåll. Leif Segerdorff ser ut över sin vars tidigare så välskötta trädgård.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-08-19 06:30

Den gula stenvillan på Östermalmsgatan 4 har tillhört Leif Segerdorffs familj sedan 1951. Här växte han upp och här hjälpte han sin pappa med trädgården fram tills han avled i januari 2014. Samma år invigdes skejtparken intill ungkulturhuset Perrongen.

– När det gjorde klart med skejtparken tog de ingen hänsyn till vårat hus. Chefen på kommunen menade att de skulle bli ett bullerplank, säger Leif Segerdorff.

Något plank kom aldrig upp och kommunen köpte huset av dödsboet 2014. Då hade villan stått tomt en tid och KFAB gjorde en kostnadsberäkning för en eventuell renovering. De rekommenderade rivning, något som kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) sa bestämt nej till

Ett år senare utsattes byggnaden för omfattande skadegörelse och inbrott. Fönstren spikades igen och en utredning om byggnadens framtid inleddes. 

Fem år har gått sedan dess och fastigheten fortsätter förfalla. När tidningen tillsammans med Segerdorff går fram till ytterdörren och knackar på, så inser vi snart att ingen har bott här på länge. Trädgården är fullkomligt igenväxt och den vackra glasverandan saknar nu fönster helt. 

– Visst är det sorgligt att se huset så här, särskilt med tanke på att pappa var så noggrann med skötseln. Jag skulle hellre se att det rivs om det är för dyrt att renovera, säger Leif Segerdorff.

Samhällsbyggnadschefen Stefan Jansson känner inte till alla turer före hans tid, men bekräftar att kommunen har köpt fastigheten Blåklinten 3 och att de sedan tidigare äger den obebyggda tomten Blåklinten 2 intill. 

– Det fanns ett intresse att köpa ytan för att ha som möjligt utvecklingsområde, säger han. 

Fram tills för ett år sedan hyrde kommunen ut bostäder i huset. Vad som kommer att hända med fastigheterna framöver kan inte Stefan Jansson svara på i dagsläget.

Tomterna är drygt 1 170 kvadratmeter vardera och har ett attraktivt läge nära centrum, även om skejtparken och banvallen begränsar användningen till viss del. 

– Kopplingen till skejtparken gör att man borde tänka till både en och två gånger. Planerna ligger på is just nu, säger Stefan Jansson. 

Trots att utvecklingen av området är lågprioriterat finns det ändå med i bakhuvudet enligt samhällsbyggnadschefen. Trots det sker ingen löpande skötsel.

– Det har gjorts punktinsatser, man vill inte att det ska växa igen helt och hållet. 

Karta: Östermalmsgatan 4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!