Det är i ett pressmeddelande som kommundirektör Sari Eriksson och Asoos Rasool, vd på Sörmland Vatten, meddelar att man från och med onsdagen häver avtalet med lokala företaget Bygg och schakt AB.
Ni skriver att det bland annat handlar om användningen av fossilfria drivmedel. Kan du utveckla?
– Vi har ett avtal med leverantören och i avtalet har vi bland annat ställt krav på att man ska tanka HVO (ett förnybart drivmedel för dieselmotorer), men det viktiga är att leverantören inte har uppfyllt avtalet. Det är anledningen till att vi bryter, säger Sari Eriksson, kommundirektör i Katrineholms kommun.
Är det fler delar i avtalet som företaget brutit mot?
– Ja, det är fler delar, de uppfyller inte avtalet helt enkelt.
Som vadå?
– Fakturorna har inte varit helt korrekta, så det har varit felaktigt.
När upptäckte man det här?
– Det har pågått en tid, vi har gått tillbaka och tittat igenom allt. Andra medarbetare i organisationen har också haft träffar med företaget och Sörmland Vatten så vi har känt till det ett tag.
Sari Eriksson säger att Bygg och schakt utför ett flertal arbeten åt kommunen och att uppsägningen av avtalet kan innebära förseningar.
– Vi har de inne på väldigt många arbeten så på vissa delar kommer vi att få förseningar, men vi har såklart kontakt med andra leverantörer som vi har ramavtal med.
Exakt vilka projekt som kan försenas kan inte Sari Eriksson svara på utan hänvisar vidare till ansvariga chefer inom förvaltningarna.
Kommer det här innebära en ökad kostnad för kommunen eftersom ni måste hitta en lösning snabbt?
– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Samtidigt har vi andra avtal, upphandlade leverantörer så det ska inte behöva bli det. Det rör sig snarare om förseningar än fördyringar.
Sörmland vattens vd Asoos Rasool säger till tidningen att man inte kan tillåta de brister som varit. Förutom att företaget inte använt det drivmedel som var listat som krav i avtalet så har fakturabeloppen inte stämt.
– Det har varit felaktigheter i faktureringen som varit till nackdel för oss. De har rättat till fakturan i efterhand, men det har inte bara varit fel tre, fyra gånger, utan som vi upplever det har det varit systematiskt fel.
Enligt Rasool kan det hävda avtalet innebära vissa störningar, men det mest akuta problemet, en beredskapsstyrka vid läckor, har man säkrat genom en annan leverantör.
Uppdaterat klockan 19.24
Tidningen har flera gånger under eftermiddagen sökt Bygg och schakts delägare för en kommentar. Vid 19-tiden får vi svar via ett mejl där de skriver:
"Tyvärr har Bygg och schakt ej lyckats levererat 100% HVO enligt avtal då vi tyvärr brustit i vårat interna informationsled. Gällande fakturering har Bygg och schakt digitaliserat hela sin verksamhet samt fakturahanteringssystem för en tid sedan. Detta har tyvärr resulterat i felaktigheter där det tog tid att nå våra mål med övergång till det digitala. Detta är dock åtgärdat sedan månader tillbaka. Vi hade önskat en öppnare dialog med Katrineholms kommun/svaab. Bygg och schakt har presenterat en åtgärdsplan men inte fått någon återkoppling".