Kommunen redo att ta emot ukrainska flyktingar

Modersmålslärare och bostäder. Det är saker som Katrineholms kommun nu ser över inför en eventuell flyktingström från Ukraina. "Vi måste ha en beredskap för språket", säger Marianne Jeppson, enhetchef för mottagningsenheten Bryggan.

Några ukrainare har redan kommit till Katrineholm men de har fixat egna boenden, berättar säkerhetschef Tobias Plantin.

Några ukrainare har redan kommit till Katrineholm men de har fixat egna boenden, berättar säkerhetschef Tobias Plantin.

Foto: John Woods

Katrineholm2022-03-08 18:03

Kriget i Ukraina har gjort att flera kommuner, däribland Katrineholm, nu ser över sin beredskap för att ta emot flyktingar om det skulle behövas. Kommunen skriver på sin hemsida att man är beredd att hjälpa till om det skulle komma flyktingar.

Kommer det barn och unga ska de erbjudas plats på någon av kommunens skolor. Därför jobbar nu bildningsförvaltningen med att se över sina resurser när det kommer till lokaler och modersmålslärare.

– Den processen är i full gång och påbörjades i förra veckan. Vi tittar på allt ifrån skollokaler till vilka personalkompetenser vi har tillgängliga, säger skolchef Johan Lindeberg.

Mottagningsenheten Bryggan, som ansvarar för nyanlända elever, modersmålsundervisning och studiehandledning i kommunen, har varit i kontakt med ukrainare i Katrineholm som skulle kunna hjälpa till, berättar enhetschef Marianne Jeppson.

– Är det så att det kommer elever från Ukraina till Katrineholm är det klart de ska gå i skolan. Vi måste ha en beredskap för språket och vi har inte haft ukrainska förut. Det håller jag på att se över nu, men jag tror vi kommer kunna lösa det, såvida inte det blir hundra elever på en gång. Då blir det svårare, men vi kommer lösa det, säger Marianne Jeppson, enhetschef för Bryggan.

undefined
Några ukrainare har redan kommit till Katrineholm men de har fixat egna boenden, berättar säkerhetschef Tobias Plantin.

Så det finns ukrainare här som kan hjälpa till med språkundervisningen?

– Det jag vet idag är att det finns ukrainare som skulle kunna söka jobb. Det förutsätter att man kan flytande svenska och ukrainska eller ryska eller både och.

Kommunen har också börjat titta på vilka boendemöjligheter som finns att tillgå och kapaciteten är god, enligt säkerhetschef Tobias Plantin.

– Förberedelsemässigt är det klart att vi gör saker, men vi har i dag inget uppdrag från Migrationsverket om att vi ska ta emot personer. Vi har ett antal boendealternativ som vi håller på att iordningställa.

undefined
Tobias Plantin, säkerhetschef.

Exakt vilka fastigheter det rör sig om vill han ännu inte säga. Men det skulle kunna röra sig om äldreboenden som byggs om och därför står tomma. Dessutom finns flyktingboenden från 2015 kvar.

– Det är några ukrainare som kommit hit men de har ordnat egna boenden.

Flera katrineholmare har också ringt kommunen och erbjudit sig att ta emot folk hemma.

– Och det uppskattar vi, men just nu har vi inget uppdrag att ta emot några.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!