På lördag är det återigen dags för Earth hour. Det är ett globalt initiativ som uppmärksammar klimatfrågan och uppmanar till att släcka ner alla lampor i hushållet under en timme. Detta är något som Katrineholms kommun, i samarbete med KFAB, ska delta i genom att släcka ner några av de kommunala byggnaderna. Exempelvis fasadbelysningen på Gröna kulle.
I samband med detta kommer kommunen också att starta ett projekt som de har valt att kalla för "Katrineholm planterar för planeten". Kommunen kommer dela ut 100 stycken fröpåsar gratis, till Katrineholms invånare. Tanken är att Katrineholmsborna själva ska kunna odla blomstrande växter och sommarblommor som är särskilt anpassade för bin och andra pollinatörer.
– Vi är jätteglada för att vi ska göra det här. Vi hoppas att tillsammans med Katrineholmsborna bidra med ännu fler blommor i staden som pollinatörer gillar, säger Linda Aldebert, kommunekolog vid Katrineholms kommun.
För att genomföra projektet har kommunen fått ett bidrag av Länsstyrelsen. Ett så kallat LONA-bidrag, lokala naturvårdssatsningen.
Varför är projektet viktigt?
– Projekt går hand i hand med kommunens tema i år, som är biologisk mångfald. Pollinatörer är så otroligt viktiga för växtriket. Utan pollinatörer blir det exempelvis inga äpplen eller tomater, då all mat som kommer från växter behöver pollinatörer. Vi vill tillsammans skapa så bra förutsättningar vi kan för att hålla det vid liv, säger Linda Aldebert.
Hur kommer ni att fördela dessa fröpåsar?
– Under lördagen kommer vi att öppna en anmälan på vår hemsida, där det är först till kvarn. De 100 första som mejlar kommer att få en fröpåse och kommer på så sätt kunna delta i projektet, säger Linda Aldebert och fortsätter:
– Om man inte hinner få en fröpåse kan man själv köpa en och på så sätt delta i projektet ändå.
Förutom deltagande från privatpersoner, så kommer även kommunen att plantera fröer på större ytor i staden, som fjärilsparken i centrala Katrineholm. Kommunens förhoppning är att kunna följa upp hur det går för Katrineholmsborna och dess planteringar via sociala medier.
– Det ska bli jättekul att se om vi får många insekter, fjärilar och bin på de här blommorna. Vi vill gärna följa upp det genom att invånare taggar oss i detta via sociala medier, säger Linda Aldebert.