Kommunen bryter med kritiserat bolag: "Dåliga instruktioner"

Katrineholms kommun förlänger inte avtalet med städbolaget Kleni, som i dagarna har kritiserats hårt i en granskning av två fackförbundstidningar.
Beslutet var dock fattat redan innan granskningen publicerades.

Stefan Hellström är enhetschef för verksamhetsservice på service- och teknikförvaltningen.

Stefan Hellström är enhetschef för verksamhetsservice på service- och teknikförvaltningen.

Foto: Emmelie Haglund

Katrineholm2024-12-10 18:37

Nyheten i korthet

  • Katrineholms kommun kommer inte att förlänga sitt avtal med städbolaget Kleni, som nyligen kritiserats för dålig arbetsmiljö och skatteskulder.
  • Beslutet att avsluta avtalet togs innan kritiken publicerades, på grund av missnöje med hanteringen av fönsterputstjänsterna.
  • Kommunen planerar inte att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av kritiken mot Kleni.

Facktidningarna Kommunalarbetaren och Fastighetsfolket har gemensamt granskat den snabbväxande städjätten Kleni, som har kontrakt med flera kommuner och regioner i landet. 

I granskningen avslöjas bland annat dålig arbetsmiljö med städare som blir utskällda tills de börjar gråta, anställda som tvingas skriva på sekretessavtal där de kan tvingas betala böter till arbetsgivaren, skatteskulder i miljonklassen och hundratals anställda som förlorat jobbet i så kallade "planerade konkurser".

Katrineholms kommun har avtal med Kleni AB sedan den 1 mars 2023, enligt enhetschefen för verksamhetsservice, Stefan Hellström, på service- och teknikförvaltningen. Avtalet sträcker sig till den 28 februari nästa år och gäller fönsterputsning.

– Fönsterputs ingår inte i den regelmässiga städningen, utan är en tilläggstjänst som beställs direkt av respektive verksamhet, säger Stefan Hellström.

Kleni AB har fakturerat kommunen omkring 170 000 kronor för fönsterputsning under avtalstiden. 2023 utfördes 20 uppdrag för 84 042 kronor och 2024 har det utförts åtta uppdrag för 86 450 kronor, enligt Hellström.

Redan innan granskningen publicerades hade kommunen dock beslutat att avsluta avtalet med Kleni i samband med att den fasta avtalstiden löper ut den sista februari nästa år. Orsaken är att man inte har varit nöjd med hanteringen runt tjänsterna. Själva putsningen har man inga direkta synpunkter på, enligt Hellström.

– Men hanteringen runt beställning, fakturering och så vidare har varit desto mer problematisk, säger han.

Hellström berättar att när kommunens verksamheter beställt fönsterputsning så har det tagit väldigt lång tid innan något har hänt.

– Det är meningen att de ska komma ut och räkna fönster och därefter lämna offert. Det har tagit flera månader i vissa fall. Sedan har återkopplingen varit dålig och man har inte dykt upp på överenskomna datum. De anställda som kommit för att putsa fönstren har fått för dåliga instruktioner, vilket lett till att våra egna anställda har fått instruera dem i stället, säger Stefan Hellström.

Kommunen kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av artiklarna i Kommunalarbetaren och Fastighetsfolket, enligt Stefan Hellström, som berättar att han har tagit del av granskningen.

– Med tanke på att det är relativt kort tid kvar och att vi inte är inne i en fönsterputssäsong, så gör vi inget mer, säger Hellström.

För att förhindra att en entreprenör som man är missnöjd med får ett nytt avtal i samband med nyupphandling, kan kommunen sätta sig själva som referens, enligt Stefan Hellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!