Kommunen är kritisk till Socialstyrelsens förslag

I sitt remissvar till Socialstyrelsen skriver kommunen att den bedömer förslaget om ändrad bemanning inom demensvården som orealistiskt att genomföra under 2012.

Katrineholm2012-06-02 05:00

- Det är skandal, regeringen pekar på deltaljstyrning utan att skicka med en enda krona, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Johansson (S).

Hon är kritisk till Socialstyrelsens förslag om ändrad bemanning inom demensvården. Förslaget har tagits fram på uppdrag av regeringen och innebär bland annat en ökad personaltäthet då exempelvis demensboendena ska ha personal hela natten. Socialstyrelsen nya riktlinjer beräknas träda i kraft januari 2013. Det tycker kommunen är en för kort tid för att kunna genomföra förändringen.

- Man skulle ha mer tid på sig att omfördela medel från andra delar av kommunen, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Johansson (S).

I Socialstyrelsens förslag står det också att kommunernas socialnämnder ska göra en individuell prövning av vilken hjälp med till exempel mat, hygien och promenader som den demente behöver. Det innebär i praktiken att det ofta kan bli nödvändigt att ändra bemanning på demensboendena eftersom dementas hälsotillstånd ändras snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om