Förra veckan har tidningen skrivit om hur någon, sannolikt via en dator från Duveholmsgymnasiet eller KTC, skrivit in ett påhittat dödsdatum för kommunstyrelsens förre ordförande, Göran Dahlström. I artiklarna har bland annat rektor på Duveholmsgymnasiet berättat att man gör stickprov i elevernas datorer, som de får låna från skolan under skoltiden.
Det uttalandet har fått en katrineholmare att anmäla kommunen till Skolinspektionen. "Är det verkligen lagligt för gymnasiet, att göra stickprovskontroller i elevers datorer och därmed göra inskränkningar i deras privatliv och därmed bryta mot GDPR?", frågar sig anmälaren i mejl till tidningen.
Svaret på frågan är "ja", säger Andreas Peterzén, digitaliseringschef i Katrineholms kommun.
– När eleven får ut sin dator skrivs ett nyttjandeavtal mellan skolan och eleven. Är eleven omyndig skriver föräldrarna på. I avtalet står det att skolan får genomföra kontroller inom ramen för nyttjandeavtalet, säger han.
Det gäller inte bara skolelever, fortsätter Peterzén.
– Så här gör vi även inom kommunen, med ett annat avtal gentemot personalen. Det är främst för att se att man inte installerar programvara man inte har licenser till. Man går inte in för att titta i dokument.
Om misstanke uppstår, om att någon elev eller anställd begått brott och kommun eller skola finner, att så är fallet, görs polisanmälan, säger Andreas Peterzén. Även när det gäller GDPR gäller avtalet mellan datoranvändaren och kommunen.