Tidningen har i flera artiklar beskrivit hur mobbningen slår mot barn och ungdomar i skolan. Till exempel berättade vi historien om Alice, som egentligen heter någonting annat. Hon mobbades under flera år på en skola i kommunen. Hennes mamma har berättat att flickan en dag kom hem från skolan och frågade vad en abort är.
– Då hade en elev sagt till henne att hon var resultatet av en misslyckad abort. Det har varit så otroligt mycket. Och det har satt sig hårt. Det har inte varit skolpersonalen som tagit hand om Alice när hon rasat ihop på kvällarna eller fått ont i magen på söndagskvällen, har mamman tidigare sagt i en intervju med Katrineholms-Kuriren.
Johan Lindeberg är chef för bildningsförvaltningen. Han håller med om att det är ett misslyckande från kommunens sida när ett barn far illa. Rutinerna för hur man hanterar mobbning kommer dock inte att ändras med anledning av tidningens artikelserie.
– Den granskning som tidningen har gjort är viktig, varje barn som känner sig otryggt i skolan ser vi som ett misslyckande och vi strävar alltid efter att förbättra oss. Men det är ett arbete som alltid pågår. Självrannsakan och att se över våra rutiner är något vi ägnar oss åt kontinuerligt, säger Johan Lindeberg.
I tidningens rapportering framkom det att flera incidentrapporter i fallet med Alice aldrig nådde bildningsförvaltningen. Johan Lindeberg kan dock inte garantera att det inte finns några anmälningar som ligger kvar på skolorna och skvalpar.
– Jag känner förtroende för att våra rektorer tar sitt uppdrag på största allvar, och där är anmälningarna till huvudmannen en del av det uppdraget. Jag tror absolut att vi alltid kan bli ännu bättre på att hantera våra incidentrapporter och det här är något som vi kontinuerligt följer upp. Samtidigt är rutiner aldrig en garanti för att det alltid sker korrekt. Baserat på detta behöver vi föra en ständig dialog kring hur vi säkerställer att rutinerna efterlevs, säger Johan Lindeberg.
Kommer bildningsförvaltningen säkerställa att alla skolor använder evidensbaserade metoder för att komma till rätta med mobbningen?
– Samtliga av våra verksamheter har likabehandlingsplaner. Dessa planer tillsammans med våra övergripande rutiner för kränkande behandling och trakasserier beskriver den systematik skolorna arbetar efter. Arbetet och de metoder som används har sin grund i Skolverkets stödmaterial för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling och är evidensbaserade, säger Johan Lindeberg och fortsätter:
– Det går tyvärr inte att ta fram en gemensam metodmall för hur de komplexa sociala samspel som ofta ligger bakom kränkningar alltid ska hanteras. Men goda teoretiska kunskaper och ett kontinuerligt värdegrundsarbete tillsammans med egna och andras erfarenheter ger goda förutsättningar att använda olika metoder som fungerar i olika situationer. Dessutom håller vi oss ständigt informerade om den vetenskapliga utvecklingen på området.
Verksamhetschefen Margaretha Norling skriver i ett mejl att hon haft dialog med berörd rektor på Alice tidigare skola. "Jag har kontinuerlig dialog med de rektorer jag arbetar med", går det att läsa i hennes svar.