Samtalet som väckte Sari Eriksson kom från Räddningstjänsten Östra Götaland. Ett flerbostadshus med 22 lägenheter stod i brand och de boende hade tvingats fly sina hem. Kommundirektören ringde det kommunala fastighetsbolaget KFAB, som äger huset, för att säkerställa att de fått information om branden. Hon ringde också säkerhetschefen.
– KFAB var redan på plats, de hade redan beslutat att öppna Stavstugans förskola. Jag sa att jag kommer så snart mataffärerna öppnar, säger Sari Eriksson.
Hon hängde på låset och köpte smörgåsar vid 07-tiden. Då var det bara ett tiotal personer som värmde sig på förskolan, men fler kom och gick under tiden hon var där. De pratade mycket med varandra och i telefon med anhöriga, men Eriksson beskriver ändå att de evakuerade "kändes rätt så balanserade".
– Efter en stund började de fråga om hon visste hur branden startade, säger hon.
Där och då visste ingen hur många lägenheter som skulle vara obeboeliga eller det exakta skadeläget. Sari Eriksson andades ut när hon fick höra att det troligen inte rörde sig om några personskador i kölvattnet av branden.
– Innan man visste att man ingen var skadad så var det oroligt. Jag tänkte: Brinner huset ned? Hur många människor är drabbade? Det här är en jättehemsk situation för de boende.
Det är första gången Sari Eriksson råkar ut för en så pass stor brand i sin roll som kommundirektör, trots att hon har ständig jour. De tillfällen hon är bortrest är det säkerhetschefen som svarar och enligt rutinerna finns en telefonkedja i akutsituationer.
Stavstugans förskola stängdes igen under dagen. Kommunen har låtit möbler från ett tomt boende gå till de drabbade familjerna, som under lördagen får tillgång till tillfälliga lägenheter av KFAB.
– Vi får se vilket behov de har, så kommer vi att stötta så mycket vi kan. Det mest akuta hjälper försäkringsbolagen till med.