Tidningen träffar Annette Karlsen och Vide Holm på torsdagseftermiddagen. De är facklig företrädare respektive ordförande för Kommunal sektion Nordväst.
De berättar att turordningslistan blev klar på onsdagen, alltså dagen efter att nyheten om varslet kom. De har gått helt enligt Las-reglerna, inga undantag, berättar Annette Karlsen. De som varslas har jobbat alltifrån 500 dagar till dryga sex år. Men än går många anställda i ovisshet.
– Rektorerna har fram till på tisdag på sig att berätta vilka som varslas om uppsägning, säger Annette Karlsen.
I förskoleområdet Öst, dit hon tillhör, har man bestämt att rektorn ska åka runt till förskolorna under fredagen för att lämna besked till berörda medarbetare.
– Det är aldrig bra med ett sådant här besked en fredag, men eftersom oron redan finns kan det vara skönt att stilla oron i stället för att vänta hela helgen. Vi kom fram till att om rektorn kan vara tillgänglig för samtal under några bestämda tider på helgen så är det okej att göra så här.
– Ibland är ovissheten värre än att själva beskedet, säger Vide Holm.
Annette Karlsen förstår att många av hennes kollegor och Kommunals medlemmar känner sig oroliga och att det kan bli väldigt känslosamt. Därför har hennes område, det kan vara fler, tagit höjd för att personal kan tvingas gå hem tidigare under fredagen.
– Förra gången turades personal i ett annat område om att gråta i förrådet. Så ska det inte behöva vara, säger hon.
Hon syftar på de tidigare varslen. I januari 2023 varslades 50 förskoleanställda, barnskötare och barnskötarbiträden, och på hösten samma år varslades ytterligare 15 personer, varav en var administrativ personal.
– Katrineholms kommun har redan sagt upp 48 plus 14 medarbetare och nu hösten 2024 varslas ytterligare 35. Det är mycket folk på så kort tid och än är det nog inte slut. Vi tror att det kommer bli en omgång till nästa år och sen kanske det planar ut litegrann, att inflödet och utflödet blir lika stort.
Hur många av de som sagts upp som blivit omplacerade inom kommunens andra verksamheter eller återanställs är oklart.
Kommunal kan inte stoppa varslet. Det de kan göra är att se till att kommunen följer de lagar och regler som finns. Vide Holm och Annette Karlsen tycker det är synd att politikerna inte lägger mer pengar på förskolan och minskar barngrupperna. Annette är på förskolan en dag i veckan, resten av tiden jobbar hon med det fackliga arbetet.
– Jag är aldrig så trött som efter en dag på förskolan. Man känner sig aldrig nöjd, man hinner inte med.
– Arbetsgivaren kallar det för arbetsbrist, men det handlar ju knappast om brist på arbete utan det är pengar det är brist på, säger Vide Holm.
– Vi förstår att någonstans måste det finnas pedagoger kvar på golvet. Politiken har bestämt att minst hälften ska vara förskolelärare. Det betyder att på varje avdelning ska det vara två förskollärare och en barnskötare. Vi som jobbar vet också att man inte klarar verksamheten på det antalet, det går inte ihop sig, säger Annette Karlsen.