Dåligt läge för bostad – nu ska huset på Heden brännas

Det gula huset ligger indraget en liten bit från väg 52, med väg 55/57 åt andra hållet och med Vika återvinningscentral som närmaste granne i norr. Nu ska huset rivas, eller snarare eldas upp, som övningsobjekt för räddningstjänsten.

Huset tillhör kommunen och har stått övergivet en tid. Nu ska det rivas.

Huset tillhör kommunen och har stått övergivet en tid. Nu ska det rivas.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2024-01-04 16:43

Det är Katrineholms kommun som äger huset i vinkeln mellan riksvägarna, och sedan den senaste hyresgästen flyttade ut för något eller ett par år sedan har det stått tomt. 

– Det har varit meningen en längre tid att det ska rivas. Vi har ingen hyresgäst där längre, det är i dåligt skick och det ligger inte riktigt där man tänker sig att det ska vara bostäder. En del i det är att det är mycket trafik där och det ligger nära Vikadeponin också, säger Erik Bjelmrot, chef för plan- och byggavdelningen i Katrineholms kommun. 

undefined
Erik Bjelmrot är avdelningschef för plan- och byggkontoret i Katrineholm och han berättar om den förestående rivningen av Heden 1.

Just nu finns det inga andra planer för marken, på fastigheten Heden 1, som huset ligger på. 

– Det är inte tänkt att något ska byggas där nu. Marken är inte planlagd, säger Erik Bjelmrot. 

Kommunens tanke är att huset inte ska rivas på traditionellt sätt, utan att det ska eldas upp av räddningstjänsten, som behöver riktiga objekt att öva på. 

– Det är för att vi ska kunna öva mer realistiskt. Vanligen övar vi i plåtcontainrar, men det blir inte samma sak. Det är ju egentligen bättre för miljön om man återvinner så att husdelarna hamnar på Vikatippen. Vi eldar max ett par hus om året, om ens det, säger Mattias Gårdholt, räddningschef hos Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR. 

undefined
Huset ligger något hundratal meter från 52:an. I öster finns väg 55/57 och i norr finns Vika återvinningscentral.

När VSR ska elda ett hus förbereds byggnaden, för att det inte ska brinna för fort. Fönstren sätts igen med skivor. Man brukar anlägga en liten startbrasa inomhus, men ofta är virket torrt i gamla hus och det brinner bra. Två moment i övningen är rökdykning och att använda värmekamera. 

– Man har värmekamera både inomhus och utomhus. Inne för att vi ska veta var det är bäst att spruta, ute för att se hur huset olika delar påverkas av branden. 

undefined
Oftast övar man på släckning i plåtcontainrar, säger räddningschefen Mattias Gårdholt. Men man lär sig mer om man någon gång får öva på riktiga byggnader.

Man försöker gärna få med några nyanställda på de realistiska övningarna, som kanske aldrig varit på någon villabrand tidigare. Men man har inte figuranter, personer som behöver räddas, i husen. 

– Om inte någon från Kuriren vill bli räddad?, föreslår Gårdholt skämtsamt, men konstaterar sedan att säkerheten är det viktigaste. Det finns trots allt risker med att elda upp ett hus även under kontrollerade former. 

– Därför är det bra att lära sig, säger han. 

Planen är att huset ska eldas upp under våren. Först ska eventuellt miljöfarligt material, som exempelvis asbest som kan finnas i huset, tas bort. 

Karta: Heden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!