Lasstorp koloniområde översvämmas gång efter annan, år efter år. Tålamodet, det har ordföranden Urban Lundin tappat för länge sen. Nu har flera lotter fått växa igen, trots att katrineholmarna står på kö för att få ta över dem.
– Vi tänker inte låta någon ta över dem så länge de riskerar att översvämmas. Man måste kunna odla på lotterna, säger han.
Fyra gånger har området översvämmats den här sommaren, trots att kommunen grep in och förstärkte skyddsvallen som skulle förhindra att vattnet samlades i området. Åtgärden beskrivs emellertid som otillräcklig. Vattnet slungas fortfarande över vallarna, som till viss del spolats bort. Diket som ska dränera koloniområdet skymtar bakom vegetationen som frodas inte bara i kanten, utan i hela diket.
– Diket är igenväxt, och ingen underhåller det trots att vi betalar hyra till kommunen, säger Urban Lundin.
I vintras skulle diket ha rensats från växtlighet och bottensediment, men när tjälen i marken uteblev fick insatsen skjutas på framtiden. Johnny Ljung, som är infrastrukturchef på Katrineholms kommun, hoppas att diket ska kunna rensas till vintern.
– Anledningen till att det tagit tid är att vi väntat på den miljöutredning som tagits fram över området. Utifrån den fattas beslut om vilka insatser som är aktuella och vi tar hänsyn till hela sträckan ut till Näsnaren och den låga fallhöjden, vi måste se helheten, säger Johnny Ljung.
Utredningen visar att vegetationen måste bort. Det kan också bli aktuellt att byta ut vägtrumman under Bievägen eftersom den nuvarande är skadad.
För några år sedan installerade kommunen två pumpar som skulle avlägsna vattnet, men det har gjort föga skillnad, enligt odlarna. Pumparna är för små och dräneringen för dålig, menar Urban Lundin.
– Förra sommaren påträffade vi en gammal brunn och nu har vi blivit informerade om att man kan ha hittat ytterligare en. Den gamla dräneringen trycker upp vattnet och förvärrar problemet, säger Johnny Ljung.
Genom åren har koloniområdet lovats bättring och har inte åtgärderna uteblivit så har de varit för små för att komma till rätta med översvämningarna.
Odlare har fått slänga stora delar av sin skörd under flera års tid. Ibland är vattnet så högt att inte ens stövlar hjälper.
– Ska vi stå och se på när området översvämmas gång på gång, frågar sig Urban Lundin.