Eleverna på hotell- och restaurangprogrammet kan i år inte laga julmat för servering i Lindengymnasiets restaurang.
Det sätter coronapandemin stopp för. Skolans traditionella julbord har fått ställas in, precis som i restaurangbranschen i stort.
Samtidigt måste julmaten få lagas. Det är ett moment i kockelevernas utbildning.
– Det är näst intill omöjligt att skjuta vissa praktiska moment i utbildningen på framtiden. Julmaten är ett sådant och finns med som en del av kursen, säger skolans rektor Erik Öberg.
Utan möjlighet att ta emot matgäster, har skolledningen fått tänka om.
Sedan beslutet kom om distansutbildning resten av terminen, har halverade grupper av elever släppts in i skolköket för att göra praktiska moment. Det ligger i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Men vad göra med all maten?
– Vi hade kunnat ta in eleverna, låta dem laga julmaten – och sedan kasta den. Men det känns inte seriöst, säger Öberg.
Lösningen blir att skänka godbitarna. Vart, har det inte rått någon tvekan om: till kommunens hårt arbetande personal inom vård- och omsorg.
Totalt ska mat till 100 jultallrikar lagas. Dessa kommer den 16–17 december att skänkas till personal på Strandgården och Furuliden, två av kommunens boenden för äldre.
– På något sätt vill vi uppmärksamma dem som sliter hårt med corona. Samtidigt kan vi säkerställa att årskurserna får den undervisning de ska ha, säger Öberg.