För många av oss är det en självklarhet att äta svenska jordgubbar till midsommar. De röda bären köps litervis, och kommer i kartonger med den svenska flaggan på. Men hur vet man som konsument att jordgubbarna faktiskt kommer från Sverige?
Sandra Melin är franchisetagare och butikschef på både Coop Vingåker och Coop Högsjö.
– Alla våra varor är kvalitetssäkrade och jag vet att vi säljer svenska jordgubbar.
Coop skulle aldrig tillåta något annat, säger hon.
För tre veckor sedan dök det upp en ambulerande jordgubbsförsäljare strax utanför en av hennes butiker.
– Då ringde jag till kommunen och frågade om försäljaren verkligen hade tillstånd. De kom hit och tittade och det verkade som personen hade tillstånd, säger Sandra Melin.
Utanför Ica Maxi på Lövåsen är jordgubbsståndet från Lida gård ett välkänt inslag om somrarna. Matbutiken har samarbetat med den östgötska odlaren sedan decennier.
– Det funkar jättebra. De anställer medarbetare och har egen försäljning både ute och inne i butiken, berättar butikens vd, Emil Remröd.
Under förra veckan inledde polismyndigheterna i region Bergslagen, Stockholm och Mitt en insats mot illegala penningflöden inom jordgubbsförsäljning, vilket uppmärksammats i bland annat Dagens Nyheter. Försäljningen kopplas till grov organiserad brottslighet, till exempel handel med vapen och narkotika, människohandel, mord och mordförsök.
Någon liknande insats har inte gjorts i tidningens bevakningsområde.
– Med tanke på debatten som varit, med kriminalitet, känns det tryggt att ha en leverantör vi jobbat med i många år som vi litar på, säger Emil Remröd.
Hur vet man om jordgubbarna är svenska?
– Det är inte det lättaste. Dels tror jag att man kan se vilken leverantör det är och vilken verksamheten de bedriver i grunden. Där får man en indikation på att det är som det ska. Jag får känslan av att kunderna är ganska medvetna och inte vill bli lurade. Sen tror jag att folk är lite mer observanta efter de senaste veckornas skriverier i media, säger han.