Knarksituationen bland unga: "Skrämmande"

Var tredje elev i årskurs nio i Katrineholm vet hur de får tag i narkotika, visar regionens enkätundersökning. "Det här är ju något vi känner till, att det finns tillgång till droger", säger Inger Fredriksson (C).

Var tredje tjej eller kille i årskurs nio i Katrineholm svarar att de tror eller vet säkert hur de får tag i narkotika.

Var tredje tjej eller kille i årskurs nio i Katrineholm svarar att de tror eller vet säkert hur de får tag i narkotika.

Foto: Alice Staaf, Helena Landstedt/TT

Katrineholm2023-08-25 06:45

I våras genomförde Region Sörmland enkätundersökningen Liv och hälsa ung där 60 av 66 sörmländska skolor deltog. Den görs var tredje år och där får elever svara på frågor om deras livsvillkor, levnadsvanor och hälsa. 

Ett avsnitt handlar om elevernas relation till alkohol, narkotika och tobak. 

I Katrineholm svarade 33 procent av eleverna i årskurs nio att de tror eller vet säkert hur de får tag på narkotika. Bland gymnasieeleverna i årskurs 2 är siffran ungefär densamma, 28 procent. När de får frågan om de använt narkotika svarar 9 respektive 10 procent ja.

Det här har väckt politiska reaktioner. Centerpartiets gruppledare Inger Fredriksson och partikollegan Ingela Wallace tycker att kommunen behöver göra mer för att förhindra att kommunens unga hamnar i ett narkotikamissbruk. I en interpellation ber de Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, att redogöra för hur kommunen gör droger mer otillgängliga samt hur man hindrar unga från att använda droger. 

– Jag tycker att det är skrämmande att en tredjedel tror sig veta hur man får tag på droger. Då är det otroligt vanligt förekommande. Under våren har vi diskuterat den här frågan i vår fullmäktigegrupp utifrån elever på högstadiet. Det här är ju något vi känner till, att det finns tillgång till droger, säger Inger Fredriksson.

undefined
"Vi måste också fråga oss varför använder man droger? Det är väl för att fylla ett behov, att det finns en oro eller ohälsa. Det måste man också se och möta", säger Inger Fredriksson som vill att kommunen gör mer för att motverka droganvändningen bland unga.

Hur känner ni till det?

– Vi har föräldrar och lärare i vår grupp så det här är ingen hemlighet. Ni har ju också skrivit om det, säger hon och fortsätter:

– Det här kan inte bara vara en fråga för skolan, det är ett samhällsproblem. Det måste finnas hjälp och stöd. Vi måste öka allas kunskaper, men också erbjuda mer stöd åt föräldrar och elever som blir utsatta för det här och berörs. 

Tycker du att man gör tillräckligt i dag?

– Nej. Det är svårt att någon gång säga att man gör tillräckligt, då måste vi se att utvecklingen har vänt. 

Vad behövs göras mer?

– Vi har inga exakta lösningar, men vi vill peka på problemet. Vi ser att problemet finns, då kan man inte säga att det görs tillräckligt. Det behövs mer infomationskampanjer och goda miljöer. Droger får inte bli ett alternativ.

Under hösten kommer interpellationen besvaras, och möjligen debatteras, i kommunfullmäktige.

Undersökningen

Enkätundersökningen Liv och hälsa ung genomfördes under våren 2023 på uppdrag av Region Sörmland. I Katrineholm deltog 345 elever i årskurs 7 (79 procent), 311 elever i årskurs 9 (68 procent) och 274 elever i årskurs 2 på gymnasiet (63 procent).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!