Korvens dag firas bäst med surkål

Idag firas varmkorvens dag, men hur aktuell är den klassiska snabbmaten i dagens matkultur? Vi har tagit rygg på grillmästaren Per Ehrlund, som delat sina bästa tips på hur man hottar upp en varmkorv. "En riktigt bra grillad korv blir ännu bättre med rätt tillbehör", säger han.

Får det lov att vara en korv? Den 23:e juli är det nämligen varmkorvens dag.

Får det lov att vara en korv? Den 23:e juli är det nämligen varmkorvens dag.

Foto: Privat/Selma Merdović

Katrineholm2024-07-23 06:00

Nyheten i korthet

  • Idag firas varmkorvens dag och grillmästaren Per Ehrlund delar sina bästa tips för att göra varmkorven ännu bättre. Ehrlund föreslår att prova klassiska tillbehör som surkål, senap och inlagd jalapeño.
  • Ehrlund är känd för sina kokböcker om grillning och har en särskild kärlek för korv. Han tycker att korv har utvecklats mycket när det gäller kvalitet och köttinnehåll.

Med ett flertal kokböcker om grillat, har Per Ehrlund förtjänat titeln "grillmästare". Men det är korven, i alla dess former, som har en speciell plats i hans hjärta.

– Jag älskar korv, det finns så många olika varianter. Gamla tiders korv, de som bara har 25 procents kötthalt, smakar barndom och även det kan vara en smak som attraherar. Utvecklingen har gått framåt vad gäller kvaliteten och köttinnehållet, nu för tiden finns det korv, och så finns det korv, säger Per Ehrlund och fortsätter:

– Det är inget fel på en riktigt bra kokkorv, men mina favoriter är lammkorv eller en bra chorizo. Jag föredrar att steka eller grilla den.

undefined
Per Ehrlund är kokboksförfattaren som krönts till stadens inofficielle grillmästare.

Korven har avnjutits vid svenska matbord sedan medeltiden, men har idag tagit sig in på "fine dining"-restaurangernas menyer.

– Jag åt en korv med bröd senast i fredags, men det var en lite finare lammkorv med bra bröd, säger Per Ehrlund och fortsätter:

– Utbudet av färdig korv är värdigt skralt i matbutikerna i Katrineholm, det är nästan lite pinsamt.

undefined
En fast korv med hög kötthalt kan med fördel snittas innan den grillas. "Då får man upp en högre "grillsmak" i korven, och lite mer karamellisering", säger Per Ehrlund.

Men så har det inte alltid sett ut i vår stad – många har burit korvfanan högt, och en av dem är Göran von Knorring, känd som stadens korvgubbe. Han flyttade till Katrineholm från Södertälje för 37 år sedan och under den tiden har han haft hand om två gatukök. Men han har kanske gjort sig mest känd för sin motorcykel, där han säljer korv ur en sidovagn.

– Jag skulle säga att det bästa med att vara korvgubbe är att få träffa så mycket människor, säger han.

undefined
Göran von Knorring säljer korv i november 2005.

Göran von Knorring påpekar även att det blir svårare att hitta tid för korvpassionen då han har många andra intressen, men han tänker inte sluta sälja korv än på länge. 

– Nästa gång jag säljer korv blir på Katrineholmsveckan. Det blir väldigt roligt, man önskar nästan att veckan varade flera veckor.

Även i Per Ehrlunds liv finns det plats för helt vanlig kokkorv. Han målar upp ett scenario:

– En burk Bullens pilsnerkorv, med stor möda öppnad med kniven eftersom du glömt konservöppnaren, och värmd i burken över öppen eld vid en fjällsjö någonstans. Pulvermoset rört med det uppvärmda spadet från korvarna och det lätt frysskadade korvbrödet från lanthandeln, nu grillat lite försiktigt över öppen eld... Den korven smakar helt underbart just där – men bara där, kan jag tycka. Annars behövs lite mer för att korven ska bli så där riktigt god, i all sin enkelhet.

undefined
Per Ehrlund delar med sig av sina bästa tips för att hotta upp en vanlig korv – huvudingrediensen stavas surkål. "Varm eller kall surkål är ett måste", säger han.

Lagom till varmkorvens dag delar grillmästaren med sig av sina bästa tips för att ge den klassiska varmkorven en makeover.

– En riktigt bra grillad korv blir ännu bättre med rätt tillbehör. Ett måste är att prova klassiska tillbehör, som surkål, tillsammans med en bra senap och lite inlagd jalapeño. Men en korv med bröd, med potatismos och Bostongurka på, är också riktigt gott. Det finns en korv för varje dag, säger han och skrattar.

Visst kan korven få stå i centrum vissa måltider, men ytterligare ett av Per Ehrlunds tips är att testa att reducera den till en förrätt eller ett tilltugg.

– Har man folk över på en trädgårdsfest, samlas de runt grillen så fort man tänder den. Då kan man passa på att grilla lite korv och servera som aperitif.

– Men sen är det aldrig fel att äta en sådan korv där skinnet knäpper när man tar en tugga.

Så hottar du upp korven

1. Korvar finns i alla storlekar, smaker och modeller – det viktigaste är att välja en med hög kötthalt. Sort och smak är individuellt, det är bara att pröva sig fram till sina favoriter.

2. Om man snittar sin korv innan grillning får man mer fettdropp på glöden och lite mer karamellisering – alltså mer "grillsmak". En annan fördel är att man kan snitta olika mönster på olika sorters korv för att hålla isär dem.

3. En köttig korv grillas på hög till medelhög direktvärme tills du fått önskad grillyta och innertemperatur. Tjockare korvar får du ibland lägga över på indirekt värme en stund så den kommer upp i rätt innertemperatur utan att bli bränd. Alltid locket på.

Källa: Per Ehrlund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!